Сто років тому в стародавньому Кам’янці, що був на той час центром Подільської губернії, зародилась енергогалузь краю. Про це випало почути... від дітей енергетиків Хмельниччини, які відпочивали в оздоровчому містечку «Джерельце» ПАТ «Хмельницькобленерго». Понад 700 хлопчиків та дівчаток за чотири зміни цього літа не лише зміцнили своє здоров’я, а й вивчали історію рідного краю, розвитку енергетики, правила безпечного користування електроприладами. Дехто з них уже твердо знає, яку дорогу обрати в житті.

Дозволи брали в Пітері...

До 1912 року кам’янчани писали, читали, господарювали при світлі гасових ламп та свічок. Газета «Подолянин» 11 грудня 1912 року опублікувала повідомлення: «С 15-го декабря наш город будет впервые освещен электричеством. С этого числа пока будет электрическое освещение на Новом Плане, а с 22-го — и на других улицах».

Це диво принесла перша комунальна електростанція, а початком відліку її будівництва стало 21 серпня 1911 року, коли Кам’янець-Подільська міська дума виділила ділянку під цей об’єкт. Готові були навіть внести зміни в план міста. До 600 квадратних метрів біля колишніх порохових складів передали купцю Самуїлу Райсу та міщанину Лін-Юдь, Шабс і Гершу Зельберману в концесію. На той час дозвіл на виготовлення проектної документації та спорудження електростанцій надавало перше відділення Санкт-Петербурзького техніко-будівельного комітету Міністерства внутрішніх справ. Отже, 26 січня 1912 року Київський, Подільський та Волинський генерал-губернатор Трепов на адресу міністра внутрішніх справ Російської імперії надіслав три документи: постанову Кам’янець-Подільської міської думи, частину плану міста, де мала стояти електростанція, та висновок Подільського губернського із земських та міських справ присутствія. У травні цього самого року в присутності губернатора Ігнатьєва, голови міської управи, працівників різних установ, військових та місцевого населення заклали та освятили фундамент електричної станції. Планувалося до 1 жовтня 1912 року здати в експлуатацію електричну станцію та електрифікувати приватні будинки й державні установи. Контора центральної електростанції пропонувала населенню скористатися послугами досвідчених електриків та монтерів, а також купувати в неї електричне обладнання та кабель. До 23 вересня 1912 року на багатьох вулицях міста встановили електричні стовпи. Але через масштабність електрифікації «Ландвігер і компанія» відклала запуск електростанції на 15 жовтня, потім — на 15 листопада, а ще пізніше — на 25 грудня. І ось 15 грудня подали електрику на Новий План, а з 22 грудня — на інші вулиці міста.

Далі була Проскурівська електростанція потужністю 200 кіловат. 1913 року запрацювала електростанція в Полонному, згодом — у Славуті, Новій Ушиці, інших населених пунктах. Будували дизельні, паротурбінні, гідроелектростанції, енергопоїзди, лінії електропередач. У 60-ті роки Хмельницька область переходить на централізоване енергопостачання. 5 листопада 1970 року електрифіковано й підключено до державних електромереж останній населений пункт, який підлягав електрифікації, — село Кринцилів Городоцького району. А 25 років тому введено в експлуатацію енергоблок №1 Хмельницької АЕС. Як бачимо, енергетика на території теперішньої Хмельницької області розвивалася й продовжує розвиватися швидкими темпами. Віковий ювілей енергетики краю працівники товариства зустрічають гарними трудовими здобутками.

Марка Хмельницьк- обленерго

До хмельницьких енергетиків часто їдуть переймати досвід колеги із Чернівців, Києва, Запоріжжя. З науковим доробком подолян знайомилися підприємці, бізнесмени з Росії та США. Товариство було представлено на Міжнародній виставці «Elcom Ukraіne—2012», Х Міжнародному форумі «Паливно-енергетичний комплекс України: сьогодення та майбутнє», ХІІІ Міжнародному проекті «Сузір’я якості—2012», Міжнародній науково-практичній конференції «Інноваційні форми міжнародного регіонального співробітництва».

Головним пріоритетом своєї діяльності енергетики Хмельниччини вважають забезпечення соціальної функції електроенергетики. Особлива увага приділяється зовнішньому вуличному освітленню населених пунктів. Якщо є тісна співпраця з органами місцевого самоврядування, питання вирішується активно. Свідчення цього — Красилівський район. Місцевий РЕМ разом із сільськими головами чітко визначилися, коли, в якому селі й на якій вулиці засвітяться ліхтарі. Як наслідок, тільки нинішнього року в селах Великі Орлинці, Малі Пузирки, Лагодинці, Кузьмин, Чернелівка, Волиця Перша нічна темрява відступила перед електричним світлом. Загалом сучасне вуличне освітлення цьогоріч виконано в 38 селах області. Успішно реалізовано й пілотний проект із використанням енергозберігаючих технологій у Кам’янець-Подільському ТОВ «Промтехнтранс».

Бачити день прийдешній

Є в складі обленерго підстанція «Прибузька» — унікальний об’єкт, яких в Україні одиниці. З її введенням в експлуатацію на багато років вирішать проблему надійності та якості електропостачання як центральної частини міста Хмельницького, так і багатьох мікрорайонів. На сьогодні будівельні роботи завершено, прийшов час монтажу устаткування. До середини наступного року «Прибузьку» введуть в експлуатацію. А в місті Городку наразі лікарня, гімназія, друкарня, торгівельні заклади вже не мають проблем із постачанням електроенергії. Тут днями став до ладу новий розподільний пункт.

Активно споруджуються й магістральні волоконно-оптичні лінії зв’язку. 138 кілометрів яких уже введено в експлуатацію, отримано швидкісні канали зв’язку для таких потреб, як: передача даних, голосу та відео. Втілюється в життя проект зі створення системи відеоконференцзв’язку. Студії вже працюють у місті Хмельницькому, Шепетівському, Летичівському, Дунаєвецькому, Чемеровецькому районних та Кам’янець-Подільському міському районах електромереж. Створюються всі умови для управлінських дій на рівні ХХІ століття.

Праця енергетиків цілком заслужено високо оцінюється. Нинішнього року до Дня незалежності на обласну Дошку пошани занесено портрети двох працівників товариства — директора Дунаєвецького району електромереж Михайла Поліщука та директора лікувально-оздоровчого комплексу «Яблуневий сад» Олега Віша. А в товаристві готові назвати ще десятки, сотні імен тих, хто натхненно творить життєдайне світло для рідного краю.

ВІД ПЕРШОЇ ОСОБИ

Олександр Шпак, генеральний директор ПАТ «Хмельницькобленерго»

 — 2012 рік видався складним. Але за 11 місяців успішно виконано виробничі завдання з постачання електроенергії споживачам, зниження технологічних витрат, збільшення прибутку від реалізації продукції. Вагомий внесок у загальний здобуток роблять трудівники електромереж Летичівського, Городоцького, Дунаєвецького, Хмельницького, Кам’янець-Подільського, Деражнянського районів, департаменту високовольтних електромереж. Вони не лише успішно виконують виробничі завдання, а й високо несуть іміджеву марку обленерго, вписують в історію товариства свої славні сторінки. Цьогоріч енергетики завершили пілотний проект переведення на електроопалення садибної частини міста Нетішина.

ДОВІДКОВО

За останні п’ять років введено в дію 62 км ліній електропередач, змонтовано 66 трансформаторних підстанцій, 929 будинків під’єднано трифазними вводами з самоутримувальними ізольованими проводами. Від впровадження пілотного проекту технологічні витрати електричної енергії під час її транспортування зменшилися з 19 відсотків 2002 року до 4,9 — 2012-го. Щорічна грошова економія складає понад 400 тисяч гривень.