На Херсонщині, яка за рівнем захворюваності на туберкульоз тримається у першій п’ятірці, боротися з недугою немає чим. Як повідомляє заступник начальника відділу лікувально-профілактичної допомоги населенню обласного управління охорони здоров’я Інна Холодняк, у половині районів закінчилася протитуберкульозна вакцина. Причому найгостріше її дефіцит відчувається у великих містах, де малечі більше.
— Препарату, який мають постачати централізовано, вже немає у Херсоні, Новій Каховці та Каховці. Гола Пристань придбала його за рахунок місцевого бюджету. В інших районах залишилося близько трьох тисяч доз, — каже Інна Вікторівна.
— Наша поліклініка щороку приймає понад п’ятдесят тисяч пацієнтів. З них більше п’яти тисяч — інфіковані діти, котрі щороку мають проходити обов’язкову діагностику шляхом введення туберкуліну. Але його запаси закінчилися ще у вересні, а вакцина БЦЖ у всіх лікарнях обласного центру зникла три тижні тому, — каже головний лікар міської протитуберкульозної поліклініки Віктор Фомін.
На додачу цей заклад опинився «у підвішеному стані» — його трудовий колектив взагалі не знає, чи працюватиме наступного року. Адже Херсонська міськрада з 2012 року відмовилася фінансувати з муніципальної казни не тільки протитуберкульозну, а й психоневрологічну та шкірно-венерологічну поліклініки, пояснивши це тим, що вони не є власністю міської територіальної громади. Міськрада запропонувала керівництву облдержадміністрації та облради прийняти їх до обласної комунальної власності, але влада відмовилася. Навзамін депутати отримали пораду реорганізувати поліклініки у відділення трьох клінічних лікарень, які утримуються коштом міськбюджету. Натомість міськрада попросила ОДА звернутися до розгляду проблеми вдруге. Час іде, джерело фінансування не визначено, і лікарям та медсестрам уже скоро не буде чим платити заробітну плату. Тому вони можуть просто звільнитися.
Херсонська область.