7 грудня на обласних урочистих зборах із нагоди Дня місцевого самоврядування, які відбулися у Миколаївському академічному художньому російському драматичному театрі, було започатковано найвищу відзнаку — «За заслуги перед Миколаївщиною». Її встановлено рішенням сесії обласної ради та визнано нагородою вищого рівня щодо інших відзнак обласної ради за значний особистий внесок у розвиток місцевого самоврядування, вагомі здобутки в галузі державного будівництва. Відзнака має два ступені, нагородження якими здійснюється послідовно, як правило, не раніше, ніж через два роки після нагородження відзнакою попереднього ступеня.

Першими були удостоєні найвищої відзнаки області ІІ ступеня голова Миколаївської обласної ради третього та четвертого скликань Михайло Москаленко, депутат обласної ради п’ятого та шостого скликань, радник голови обласної ради Олена Симоненко, керуючий справами виконавчого апарату обласної ради Віктор Кравченко, миколаївський міський голова Володимир Чайка, секретар Миколаївської міської ради Володимир Коренюгін.

Вручаючи нагородженим нагрудні знаки та посвідчення, голова обласної ради шостого скликання Ігор Дятлов назвав символічним те, що вручення такої шанованої відзнаки починають саме із представників місцевого самоврядування.

«Адже саме від нас залежить, як Миколаївщина сприйме реформу місцевого самоврядування, чи зможуть місцеві громади не тільки прийняти нові функції, а й використовувати їх. Найбільша проблема, з якою ми можемо зіштовхнутися при втіленні реформи, — це пасивність людей. Адже якщо місцеві мешканці поведуться так, ніби їм нічого не потрібно, села й надалі страждатимуть і залишатимуться тягарем для бюджету, а не локомотивом розвитку, як це має бути. У нас є шанс, ми маємо його використати. Маємо зустріти реформу місцевого самоврядування у всеозброєнні», — зазначив Ігор Дятлов.

Очільник обласної громади назвав показовими результати виборів на Миколаївщині: «Адже майже всі, кому люди довірили представляти їхні інтереси у Верховній Раді, — це представники місцевого самоврядування: міський голова-рекордсмен Вознесенська Юрій Гержов, депутат обласної ради Микола Жук, депутат обласної ради Ігор Бриченко, депутат обласної ради Микола Дзарданов, депутат Миколаївської міської ради Артем Ільюк. А це є додатковим доказом того, що рівень довіри до місцевого самоврядування на Миколаївщині є не тільки значним, але він і зростає».

Миколаївська область.

Для керуючого справами виконавчого апарату Миколаївської обласної ради Віктора Кравченка, в якого за плечима майже сорок років сумлінної праці на благо територіальної громади, відзнака «За заслуги перед Миколаївщиною» ІІ ступеня — найдорожча та найрідніша.

Фото автора.