Глава парламенту — Володимир Рибак (Партія регіонів, на знімку в центрі), його Перший заступник — Ігор Калєтнік (Комуністична партія), заступник — Руслан Кошулинський («Свобода»)
 
 Ранкове засідання 13 грудня
 
Голосуванню за обрання керівництва парламенту передували гострі баталії в сесійній залі. Коли о десятій ранку члени тимчасової президії зайняли свої місця, Олександр Єфремов (ПР) на правах головуючого надав слово Володимиру Олійнику (ПР), який повідомив, що напередодні відбулося засідання лічильної комісії, під час якого було обрано її голову, заступника та секретаря. Ними, відповідно, стали Володимир Олійник, Олег Канівець («Батьківщина») та Сергій Гордієнко (КПУ).  Проте сам О. Канівець виступив із окремою думкою. Депутат повідомив, що під час засідання лічильної комісії представники опозиції запропонували обрати їхнього представника на посаду голови, але ця пропозиція була відхилена так само, як і пропозиція, що коли голова — регіонал, то заступник і секретар мають бути від опозиції. Тож парламентарій запропонував протокол комісії не затверджувати (не підписали 9 членів комісії) та зібратися ще раз, щоб переобрати керівництво лічильної комісії. Це, за його словами, засвідчило б, що є компроміс і порозуміння. Натомість О. Єфремов зауважив, що протокол комісії не потребує затвердження, «тому працюйте в комісії, домовляйтеся».
У свою чергу лідер фракції «Свобода» Олег Тягнибок зауважив, що від В. Олійника депутати не почули головного: як працює система «Рада» та чи працюватиме сенсорна кнопка. А також інформацію щодо батька й сина Табалових, які були відсутні під час прийняття присяги, однак картки яких голосували. «Лічильна комісія мала взяти відеозапис і вивчити це питання», — додав він. А от зауваження «свободівця», що дехто з депутатів виступає не державною мовою, парламентарії сприйняли неоднозначно. Опозиція — оплесками, решта — свистом.
Пропозицію головуючого продовжити пленарне засідання до розгляду питання про комітети сесія підтримала 240 голосами.
Далі О. Єфремов запропонував фракціям вносити кандидатури на посаду Голови Верховної Ради. «Свободівці» заявили, що відмовляються це робити, бо напередодні депутати домовлялися працювати за Регламентом, але ці домовленості не витримуються. «Щойно було п’ять випадків порушення особистого голосування. Ми вимагаємо переголосувати це питання, вилучити картки відсутніх депутатів і надалі голосувати персонально», — наголосив О. Тягнибок.
«На вас особисто лежить відповідальність за виконання Конституції і законів. Ви представляєте Партію регіонів, яка вчора отримала 210 мандатів. У результаті ви знову порушуєте закон і Конституцію. Якщо ви зараз не зупините голосування ваших депутатів за інших обранців, ми будемо змушені заблокувати парламент», — констатував А. Яценюк. У відповідь О. Єфремов, звертаючись до депутатів, зауважив: «Прошу виконувати норму Конституції і голосувати персонально».
Та щойно на голосування було поставлено пропозицію обговорити кандидатуру Володимира Рибака на посаду Голови Верховної Ради (інших кандидатур запропоновано не було) і табло висвітило 242 голоси «за», як знову здійнявся галас — опозиція знову побачила порушення домовленостей. Майже одночасно до трибуни та президії парламенту кинулися опозиціонери та регіонали. Головуючий був змушений оголосити 30-хвилинну перерву. По її завершенні О. Єфремов знову, звертаючись до депутатів, наголосив: «Прошу всіх виконувати норми Конституції і голосувати персонально».
Тож сесія перейшла до обговорення процедури обрання глави парламенту. Щоправда, під час виступу Владислава Лук’янова (ПР), який говорив російською мовою, опозиція почала скандувати: «Українська!». Крім того, опозиціонери вимагали, щоб Табалов-старший залишив сесійну залу. Вигуки були настільки гучні, що виступ Володимира Рибака як претендента на посаду глави парламенту, в залі майже не було чути.
Коли виступ закінчився і депутати мали ставити запитання, Олег Тягнибок зауважив: «Наша фракція підготувала багато важливих, цікавих запитань. Даруйте, пане Рибак, нині язик не повертається вам ставити запитання після того, як таке свинство вчинилося в українському парламенті. Ми вимагаємо, щоб людина, яка давала одні зобов’язання перед виборами, а тепер поводиться непатріотично, нині добровільно залишила залу. Тоді парламент зможе конструктивно працювати».
Відтак згодом О. Єфремов повідомив, що народний депутат Олександр Табалов добровільно передав йому картку, продемонстрував її сесійній залі та передав до секретаріату.
Урешті О. Єфремов поставив на голосування кандидатуру Володимира Рибака. «За» проголосували 250 народних депутатів (ПР — 207, «Батьківщина» — 0, «УДАР» — 0, «Свобода» — 0, КПУ — 32, позафракційні — 11).
На посаду Першого заступника Голови Верховної Ради комуністи запропонували свого однопартійця Ігоря Калєтніка, «Батьківщина» — Сергія Саса, позафракційні — Сергія Міщенка, «УДАР» — Валентина Наливайченка. Щоправда, С. Сас та С. Міщенко свої кандидатури зняли.
Прихильність фракцій розділилася наступним чином: «Батьківщина», «Свобода» та «УДАР» заявили про готовність підтримати Валентина Наливайченка, а Партія регіонів та КПУ — Ігоря Калєтніка. Результати голосування засвідчили такі результати: «за» кандидатуру Ігоря Калетніка проголосували 241 народний депутат (ПР — 203, «Батьківщина» — 0, «УДАР Віталія Кличка» — 0, «Свобода» — 0, КПУ — 32, позафракційні — 6).
На посаду заступника глави парламенту три опозиційні фракції запропонували «свободівця» Руслана Кошулинського (305 голосів «за»). 
Заслухавши інформацію Володимира Литвина про роботу Підготовчої депутатської групи, сесія перейшла до призначення кандидатури Прем’єр-міністра. Виступаючи перед депутатами, кандидат у прем’єри Микола Азаров зауважив: кризові явища у світовій економіці продовжують поглиблюватися.
Хоч як критикували опозиціонери діяльність уряду, 252 народні депутати (208 — ПР, 23 — КПУ та 12 позафракційних) дали згоду  на призначення Миколи Азарова Прем’єр-міністром.
Потім із відеозверненням про внутрішнє та зовнішнє становище України виступив Президент, проте опозиційні фракції вже залишили сесійну залу. Насамкінець 238 голосами було ухвалено постанову про перелік і кількісний склад комітетів Верховної Ради. Наступне пленарне засідання відбудеться наступного вівторка. До того часу депутати працюватимуть у комітетах та визначатимуться щодо їхнього керівництва.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Інші фото з цієї події  шукайте у  фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.
Руслан Кошулинський.
 
Ігор Калєтнік.