Вінницька правозахисна група звернулася до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Валерії Лутковської відкрити провадження за повідомленням про катування в міліції жителів міста Ладижин Андрія Мельниченка та Віталія Левченка.

Із двома переломами рук вийшов із Ладижинського міського відділу міліції місцевий житель Віталій Левченко. Нині обидві руки у чоловіка в гіпсі. Його товаришу Андрію Мельниченку поталанило більше: в нього пошкоджена барабанна перетинка у вусі, синці на обличчі і крововилив у правому оці. Обидва стверджують, що травми отримали під час перебування в міському відділі міліції Ладижина. Після чого потерпілі звернулися по допомогу до Вінницької правозахисної групи, яка поширила інформацію про факт катування в міліцейському відділку.

А починалося все з того, що чоловіки вимагали повернути їм заборговану зарплату. Саме з цією метою прийшли в той день на будівельний майданчик, де споруджують 9-поверхівку. 

Там вони раніше працювали. Роботу покинули, бо їм не виплатили зароблених грошей. Ніхто з керівництва будівельної організації не став з ними спілкуватися. Обдурені робітники заявили охороні, що не підуть, поки їм не повернуть гроші. Охоронники, не довго думаючи, викликали міліцію...

Після побиття втратив свідомість і його відливали водою

— Я не сподівався, що міліціонери заберуть нас із собою, — каже Андрій Мельниченко. — Ми їм не грубили, нічого такого не робили, за що варто забирати. Спочатку вони повели до машини Віталія. Вже коли відчинили дверцята, я побачив, як один із міліціонерів вдарив Левченка кийком, а другий — кулаком. Після цього Віталій опинився в машині. На нього надягли наручники. Я кричав, за що вони його б’ють. Спробував заступитися за товариша, але мене теж пов’язали.

Найстрашніше, за словами Андрія, почалося, коли їх доставили до міліції.

— У відділення мене завели першим, — каже Андрій. — Віталій ішов позаду. Раптом я почув, як він застогнав від удару. Озирнувся, а він уже лежить на підлозі. Його почали бити просто в коридорчику, навіть ще в кабінет не завели. Били ногами, кийками. У нього все тіло в синцях. Тільки-но я спробував втрутитися, вони переключилися на мене. Били по голові. Коли я впав, один із них наступив ногою на обличчя. Сліди досі залишилися.

Майже півтори години, за словами співрозмовників, тривала міліцейська екзекуція. Від болі Віталій Левченко втратив свідомість. «Я відчув страшенний біль, коли лежав на животі, а руки були ззаду в наручниках, — розповідає Віталій. — Хтось із ментів так сильно наступив ногою на руки, що залізо врізалося в тіло, тоді, схоже, й переламали мені кістки. Після цього я вирубився». 

До тями потерпілий прийшов уже в міліцейському кабінеті. Він припускає, що його перетягли туди. Під ним була калюжа води. Одяг весь мокрий.

— Люди переказали нашим батькам, що нас забрала міліція, — розповідає Андрій. — Прийшла моя мама. Мене тримали в коридорі. Я попросив, щоб зайшла в кабінет, подивилася, що вони роблять із Віталієм. Коли вона відчинила двері, то побачила, як на нього лили воду. А міліціонери закричали, щоб ішла геть звідси. Потім прийшов батько Віталія, але і його не допускали до сина. Не хотіли, щоб бачив, що вони з ним зробили.

Прокуратура дала не той документ на експертизу

Судмедексперт відмовив потерпілим в експертизі, бо прокуратура дала не той документ. Так пояснив ситуацію, в якій опинилися після виходу з міліції Мельниченко й Левченко, керівник Вінницької правозахисної групи Дмитро Гройсман.

— За новим Кримінальним процесуальним кодексом прокуратура повинна давати постанову на проведення експертизи, а в Ладижинській міській прокуратурі зробили по-старому — видали тільки направлення. Тому експерт справедливо відмовив потерпілим в її проведенні. Виправили помилку тільки після нашого втручання.

За словами Дмитра Гройсмана, в лікарні теж не поспішали фіксувати факти побоїв на тілі чоловіків. Андрій Мельниченко каже, що ЛОР-лікаря в їхній лікарні немає. Йому сказали їхати до Тростянецької або Гайсинської районної лікарні. У Тростянці теж нічим не втішили пацієнта. За словами Андрія, йому пояснили, що не мають необхідного обладнання для встановлення точного діагнозу. Для цього треба їхати до Вінниці. Але спершу слід взяти направлення в Ладижині.

— У мене у правому вусі постійні шуми, став гірше чути на нього, а коли наберу в рот повітря, то можна легко випустити через пошкоджене вухо, — скаржиться Андрій. До невропатолога він теж довго не міг потрапити. «То лікар захворів, а то його не було на роботі, — каже співрозмовник. — Та й приймає він тільки до 12-ї години. Прийдіть подивіться, яка черга під кабінетом!.. Обидва потерпілі змушені були їхати до обласної лікарні імені Пирогова. Андрію поїздка далася простіше, а ось Віталію не позаздриш — у нього обидві руки в гіпсі.

Зламав руку об... тулуб міліціонера

— У практиці нашої правозахисної групи був випадок, до того ж також у Ладижині, коли міліція в оригінальний спосіб звинуватила потерпілого, — розповідає Дмитро Гройсман. — Доблесні правоохоронці написали, що чоловік, якого вони доправили до міліції, пошкодив руку об... тулуб міліціонера. Нинішня ситуація теж чимось схожа. 

Дмитро Гройсман називає інформацію, що її поширила прес-служба міліції, напівправдивою. 

«Вони пишуть, що міліціонери звернулися зі скаргою до прокуратури на те, що чоловіки шарпали їх за одяг, намагалися зірвати погони, чинили спротив міліції. Така заява справді є в прокуратурі. Але чому ж тоді не повідомили, що розпочато кримінальне розслідування за фактом отримання травм двома громадянами Ладижина у стінах місцевої міліції?» — запитує Дмитро Гройсман. 

Єдиною втіхою для потерпілих є те, що після скандалу їм все-таки повернули гроші. Щоправда, не всі, а тільки частину.

 

Вінницька область.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.

Думка зацікавленої особи

Анна ОЛІЙНИК, начальник сектору зв’язків із громадськістю обласної міліції:

— 20 листопада до чергової частини Ладижинського міського відділу міліції надійшло повідомлення від охоронника місцевого будівництва про хуліганські дії двох п’яних осіб, які виражалися нецензурною лайкою та провокували бійку з охоронниками через начебто невиплачені їм кошти.

Прибувши на місце виклику, слідчо-оперативна група міліції виявила двох громадян, які поводилися неадекватно та агресивно, за зовнішніми ознаками перебували в стані алкогольного сп’яніння. Побачивши міліціонерів, чоловіки почали висловлюватися на їхню адресу нецензурною лайкою, шарпати за формений одяг, штовхатися. Неодноразові вимоги працівників міліції припинити протиправні дії викликали ще більшу агресію хуліганів, в одного з міліціонерів відірвали погон та рукав куртки. Відтак правоохоронці змушені були застосувати до них заходи фізичного впливу — загин руки за спину, примусово помістили в службовий автомобіль та доставили у відділ міліції.

У приміщенні міського відділу міліції доставлені особи продовжували агресивно поводитися, кидалися на працівників міліції, один із них почав завдавати удари руками по дверях кабінету, після чого їм одягли металеві браслети. В результаті припинення протиправних дій працівники міліції отримали легкі тілесні ушкодження.

Міліціонери з’ясували особи правопорушників, ними виявилися жителі Ладижина, 28 та 26 років, та повідомили їхніх рідних. Перевіркою на вживання спиртних напоїв підтверджено факт алкогольного сп’яніння. Стосовно зазначених осіб складено адміністративні протоколи за статтею 173 КК України («Дрібне хуліганство»). Після цього чоловіків відпустили додому у супроводі їхніх батьків. За фактом опору працівникам правоохоронного органу під час виконання ними службових обов’язків, відповідно до частини 2 статті 342 КК України, відкрито кримінальне провадження. За такий злочин передбачено покарання від штрафу до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян до двох років ув’язнення.

Після відкриття кримінального провадження зазначені особи публічно заявили про побиття їх працівниками міліції. Наразі за оприлюдненими скаргами проводиться службова перевірка, призначена начальником УМВС генерал-майором міліції Віктором Русиним. Також висновки стосовно законності дій працівників міліції зробить прокуратура.