Президент УЄФА Мішель Платіні не приховує свого задоволення з приводу нещодавнього затвердження виконкомом його ідеї континентального формату Євро-2020. І якщо після засідання виконавчого комітету УЄФА Платіні доручив озвучити його результати генсеку організації Джанні Інфантіно, вже наступного ранку він таки вирішив поділитися зі ЗМІ своїми враженнями особисто і зібрав круглий стіл у штаб-квартирі УЄФА в Ньоні.

Свято для всього континенту

«Як ви вже знаєте, на засіданні виконкому прийнято остаточне рішення привезти Євро до Європи, — сказав президент УЄФА, котрий перебував у доброму гуморі. — Ми розмірковували над цією ідеєю кілька років, і ось національні асоціації дали зелене світло на втілення цієї пропозиції у життя».

Мішель Платіні, хоч і неодноразово зауважував, що ідея проведення турніру в загальноєвропейському масштабі — його власна, та намагався бути об’єктивним. Він переконаний, що ця стратегія має багато переваг, проте в процесі її реалізації виникне чимало проблем. 

«Ми розуміємо, що проведення турніру не в одній країні супроводжуватиметься неабиякими труднощами, бо у кожної країни своя специфіка, своє законодавство. Та водночас це буде такий захопливий процес! Ми створимо дещо прекрасне для Європи!» — резюмував М. Платіні. І додав, що оскільки цей турнір матиме вплив на континент, він попросив створити робочу групу з представників УЄФА і ЄС, яка б опрацювала філософський і політичний сенс змагання, що допоможе залишити через це Євро спадщину Європі.

Президент УЄФА також пояснив, що його спонукало до ідеї такого формату: «Я довго думав, як зробити так, щоб не вболівальники їхали на свято, а свято приїхало до вболівальників». Проте він не заперечує, що головним рушієм став фінансовий тягар турніру, який дедалі важче розділити одній чи навіть двом країнам. Такий висновок, зокрема, УЄФА зробив після проведення останньої євпропершості в Україні та Польщі.

«Економічна ситуація в Європі досить нестабільна, — зауважив президент союзу, — важко просити країну робити такі масштабні інвестиції, як це було у випадку з Україною і Польщею. Тож постав вибір: або щоразу нові країни вкладатимуть кошти у дороги, аеропорти, стадіони, або ж повертатимемося весь час до тих держав, де вже готова інфраструктура. Крім цього, ми хотіли вкласти у цю ідею бачення партнерства у Європі і братства у спорті, звідки з’явилося, як на мене, чудове гасло — «Євро для Європи».

Очільник УЄФА розповів, що, крім Туреччини, його ідею спочатку неохоче підтримували і вболівальники, тож довелося провести кілька зустрічей з фан-асоціаціями, щоб запевнити: організатори врахують їхні побажання і зроблять усе, щоб уболівальники змогли дістатися міст проведення турніру. «Євро іде до вболівальників, назустріч фанам, — додав М. Платіні. — Якщо раніше вони приїжджали на Євро, цього разу їм не обов’язково буде вирушати в інші країни на матчі — ми привеземо турнір до них додому».

Президент УЄФА бачить чемпіонат 2020 року як свято всього континенту. «Євро за свою історію еволюціонувало, і тепер ми дивимося ширше і стаємо солідарнішими. Тепер у ньому зможуть узяти участь і ті країни, яким ніколи не випадав такий шанс, адже концепція турніру передбачає будівництво лише одного стадіону в країні, а не восьми. А один високоякісний стадіон — це вже запорука розвитку футболу», — наголосив   М. Платіні.

Рішення оголосять у 2014-му

Водночас він зізнався, що робота розпочинається лише тепер, після затвердження пропозиції виконкомом. «Сторінка цього Євро поки що порожня. Ми не знаємо, про скільки країн говоримо, про скільки міст. Якщо ви вже чули про кількість міст, кандидатів, інші деталі, повірте — це лише вигадки журналістів, ми ще нічого не знаємо, робота над цими питаннями розпочинається тільки тепер, — сказав президент УЄФА. — Можу лише вас запевнити, що ми втілюватимемо цю ідею з урахуванням географічних і політичних аспектів. Уболівальникам точно не доведеться літати з Лісабона до Астани і Стокгольма. Всі критерії опрацьовуватиме Комітет зі змагань національних збірних. І тільки після цього ми зможемо розпочати прийом заявок. Це буде або у січні, або у березні, а рішення щодо кандидатів ми оголосимо 2014-го. Зрештою, в нас іще буде шість років, щоб усе організувати належним чином. Я ще раз наголошую, що це рішення стосується лише одного турніру — 2020-го, коли ми святкуватимемо 60-ту річницю Євро».

Однак під тиском журналістів М. Платіні таки обмовився, що не виключає можливості проведення турніру у мультиформаті й надалі. 

«Ми винесли на обговорення питання лише щодо 2020 року, асоціації нас підтримали. Потім ми повернемося до традиційного формату, а можливо, і не повернемося — це вирішуватимуть знову ж таки асоціації», — пояснив Платіні. 

І додав: «Зрозумійте, я нічого не вирішую сам. Лише подав ідею (зрештою, я як президент маю їх подавати, це моя робота), а рішення завжди за виконавчим комітетом і національними асоціаціями».

Поступово президент УЄФА ставав дедалі відвертішим і навіть розповів, що до такого рішення виконком підштовхнули помилки в проведенні останнього Євро. «Треба визнати, це було прекрасне Євро, проте трохи задороге, так само, як вийшло цього року з Олімпійським іграми. — сказав М. Платіні і уточнив: — Виникло запитання: що можна зробити, щоб цього уникнути? І ми прийшли до такого рішення. Так, можливо, це дещо божевільний задум, але мені він страшенно подобався, і, як бачите, 52 з 53 асоціацій повністю це підтримали. Нині треба так опрацювати ідею, щоб уболівальники залишилися задоволені».

Президент УЄФА відкидає необ’єктивну критику свого задуму і не погоджується із твердженням генсека ФІФА Жерома Вальке, який заявив, що такий формат денатуралізує Євро. «Нашою метою є привезти чемпіонат до всієї Європи, — сказав М. Платіні, — і тепер ФІФА не заперечує, щоб Японія й Мексика брали участь у Кубку Латинської Америки... Що більше денатуралізує турнір?» Також він розповів, що його відразу привітав із рішенням виконкому президент ФІФА Йозеф Блаттер. «Він сказав: «Вітаю, це фантастична ідея», — із задоволенням згадував президент УЄФА... — А ще він сказав, що свого часу дехто вже виношував таку ідею щодо чемпіонату Африки. Це був... Каддафі...»

Президент УЄФА також зізнався, що підтримує ідею проведення останньої фази турніру 2020 року — фінал і два півфінали — в одному місті. «Така можливість обговорюється. Я це підтримую, бо проведення фінальної стадії турніру в одному місці створило б чудову святкову атмосферу, а також об’єднало б уболівальників, та, знову ж таки, вирішуватиме виконком, якщо це буде винесено на обговорення комітетом».

З приводу можливості подання асоціаціями заявок щодо кількох міст від країни М. Платіні сказав, що, на його думку, має бути лише одне. «Але певним асоціаціям буде важко визначити, яке з міст вони б хотіли запропонувати». 

Ліга Європи — це надпопулярний турнір

Президент УЄФА під час круглого столу також торкнувся кількох питань, над якими працює сьогодні його структура. Зокрема, рішення останнього засідання виконкому заборонити компаніям, агентам та іншим третім особам володіти правами на гравців. «Це дуже небезпечна практика, котра прийшла в Європу з Латинської Америки. Ми не у XVІІ—XVІІІ століттях, щоб дозволяти третім особам мати права на футболіста. Рабства більше немає — це неетично й аморально. Ми розмірковували над цим і вирішили попросити ФІФА розглянути цю проблему. Якщо вони не погодяться, то УЄФА діятиме самостійно».

Чимало питань стосувалося перегляду кваліфікації клубів до Ліги чемпіонів, зокрема, з метою підвищення престижу Ліги Європи, щодо доцільності проведення якої тривають дискусії. Одна з пропозицій, котру озвучував свого часу й сам М. Платіні, стосувалася підвищення мотивації клубів до участі у Лізі Європи шляхом дозволу прямої кваліфікації переможця змагання до Ліги чемпіонів. За словами президента УЄФА, консультації з цього приводу тривають, і рішення приймуть вже 2013 року. Водночас він переконаний, що Ліга Європи — це надпопулярний турнір, який має багато прихильників, бо він дає можливість виграти кожному, а не лише найсильнішим, як у випадку з Лігою чемпіонів.

М. Платіні також розповів журналістам про свій найважчий на сьогодні проект в УЄФА — фінансовий фейр-плей. 

«Я маю приймати рішення для того, щоб футбол добре функціонував. І нині на порядку денному одні з найважливіших питань стосуються фінансового фейр-плею. Ми вже три роки працюємо над цією програмою, 2014-го будуть конкретні рішення. Європейський футбол щорічно втрачає 1 млрд. 700 мільйонів євро. Цей спорт ніколи стільки не заробляв, так само, як і його втрати не були ніколи настільки колосальними. Це свідчить про те, що десь є збій. Тому ми ніколи не задкуватимемо. Наш вид спорту сьогодні у нереальному світі. І мені, як президенту УЄФА, треба знаходити відповідні рішення, адже раніше ніхто і навіть побіжно не розглядав це питання. Це дуже складно».

Мішель Платіні також заперечив, що УЄФА проти транснаціональних чемпіонатів, які вважає панацеєю від занепаду футболу. «Я вже дуже давно відкритий для переговорів щодо ідеї транснаціональних змагань, проте під час обговорень було більше негативного, аніж позитиву, та, як бачите, ми вирішили влаштувати трирічний експеримент у жіночому футболі у Бельгії й Нідерландах, побачимо, як він завершиться», — сказав президент УЄФА, відповідаючи на запитання щодо ідеї створення чемпіонату СНД та подібних політико-географічних об’єднань навколо футболу.

Він також зауважив, що у таких об’єднань є плюси, проте є і багато мінусів. «З другого боку, ми розуміємо, що є асоціації, яким складно виживати самотужки в умовах економічної кризи, у них бракує коштів, немає можливості забезпечити телетрансляції, тож вони шукають шляхи об’єднання, щоб утриматися, і я бачу це як вихід. Така моя думка», — зізнався М. Платіні. Водночас президент УЄФА переконаний: якщо чемпіонат об’єднає багато національних асоціацій, постануть проблеми державного рівня. Крім цього, буде складно визначити, як відбуватиметься кваліфікація цих клубів у єврокубки.

Ньон, Швейцарія.

ДУМКА

«Євро іде до вболівальників, назустріч фанам, — додав М. Платіні. — Якщо раніше вони приїжджали на Євро, цього разу їм не обов’язково буде вирушати в інші країни на матчі — ми привеземо турнір до них додому».

Київ, Євро-2012, фанзона на Хрещатику.

Мішель Платіні.

Фото з сайту uefa.com. та Олександра КЛИМЕНКА.