Півоборонець Олександр Алієв уже вкотре спростовує твердження, що в одну річку не можна увійти двічі. Він — мов той бумеранг, котрий випускають із київського «Динамо», повертається назад. От і тепер: він провів певний час у «Дніпрі», і його відкликали до столиці. Днями в офісі ФК «Динамо» відбулася зустріч президента клубу Ігоря Суркіса та Олега Блохіна з Алієвим. Ось що розповів сам футболіст:
— Вона пройшла дуже успішно. Президент завжди в мене вірив і вірить. Команда вийде з відпустки, і ви про все дізнаєтесь. У кожного клубу бувають складні моменти: якийсь спад, ще щось... Як на мене, виникла певна криза в ігровому плані. Можливо, невдачі «Динамо» пов’язані і з попереднім тренером Юрієм Сьоміним. Але сподіваюся, що тепер все це відійде на другий план, і після зборів ми демонструватимемо зовсім інші результати як на внутрішній, так і на європейській арені.
Що ж, нам залишається тільки чекати. А що вже побачимо, те й побачимо. Хоча існує версія, що Алієва не динамівці відкликали, а від його послуг відмовилися дніпряни.
— Чомусь цей футболіст не підійшов нашому тренеру Гуанде Рамосу, — пояснив генеральний директор «Дніпра» Андрій Стеценко. — Наставнику видніше...
Ще один шанс
Олег Блохін дасть шанс півоборонцям — хорвату Ніко Кранчару та бразильцю Раффаелю — проявити себе. Ці дорогі футболісти, які прийшли у «Динамо» (Київ) влітку, так і не змогли стати основними протягом першої половини сезону. У ЗМІ лунала інформація про інтерес до Кранчара з боку московського «Локомотива» та загребського «Динамо», а також про те, Раффаеля запрошують до німецької Бундесліги. Але, як з’ясувалося, конкретних пропозицій щодо цих гравців не було.
Як повідомив працівник селекційної служби киян, Блохін вирішив залишити обох на зиму і весну, щоб ще раз перевірити, чи можуть вони стати у пригоді столичному клубу. Взимку їх ніхто не відпустить, тому обидва мають шанс здобути місце в основному складі.
«Карпати», «Кривбас»  і «Зоря» вже спланували підготовку
Після останнього матчу «Карпат» у чемпіонаті України футболісти пішли у відпустку. До роботи на заміській базі у Брюховичах команда повернеться 9 січня, повідомила прес-служба клубу.
Після традиційного медогляду «леви» вирушать на перші навчально-тренувальні збори. Їх заплановано три, найімовірніше, вони відбудуться у Туреччині.
Наступного дня після матчу із «Шахтарем» футболісти «Кривбаса» отримали місячний відпочинок. Він, за повідомленням клубної прес-служби, триватиме до 10 січня. Того дня футболісти, тренери і представники медичного штабу зберуться у Кривому Розі, звідки через дві доби вирушать на перший навчально-тренувальний збір. За вже давно сформованою традицією, відбудеться він у Туреччині. Перший етап — з 12 по 26 січня, після чого команда на три дні повернеться в Україну.
У подальші плани криворіжців входять ще два збори, які вони також проведуть на середземноморському узбережжі Туреччини. Другий намічений на період з 30 січня по 11 лютого, а третій — з 14 по 26 лютого.
Футболісти «Зорі» вийдуть з відпустки мало не пізніше всіх з команд Прем’єр-ліги — 14-го січня. Після зустрічі у Луганську на гравців чекає дводенне поглиблене медичне обстеження, а вже 16 січня вранці підопічні Юрія Вернидуба вирушать на перший збір до Туреччини.
Там луганчани перебуватимуть 16 днів — до 2 лютого. «Цього року ми вирішили замість трьох зборів провести два, збільшивши кількість днів», — розповів Юрій Вернидуб.
Ми — слідом за елітою
Українські клуби восени набрали 53 очки, або 8,833 бала, у скарбничку національного рейтингу. Цей показник тепер є шостим у сезоні після п’ятірки елітних чемпіонатів (Англія, Іспанія, Італія, Німеччина, Франція). Зусиллями «Шахтаря», «Динамо», «Металіста» і «Дніпра» Україна після осені має найбільший рейтинг за останні чотири сезони й відшкодувала трохи більше половини показника сезону 2008/09, котрий для нашої країни є найвищим.
Щоб повністю покрити свій ліпший результат, необхідно набрати ще 47 очок. Такого результату можна домогтися в тому випадку, якщо всі наші клуби, представлені в єврокубках, вийдуть до півфіналів. Максимально наша четвірка може набрати 71 очко.
Також відзначимо гарні виступи Німеччини. Її представники повністю виправдали присутність семи команд в єврокубках — усі клуби виконали своє завдання й гратимуть навесні. Інші країни «великої п’ятірки» ідуть за своїм звичним графіком.
Португалія показала трохи гірший результат, ніж торік, але свою «десятку» повинна набрати. Упевнено йдуть Бельгія, Туреччина, Румунія та Чехія. А от Нідерланди цього разу провалилися — лише 3,928 бала. Становище може виправити «Аякс», але тільки в тому випадку, якщо виграє всі свої матчі в Лізі Європи.