У вересні цього року в шести країнах Східної Європи, Кавказу та Центральної Азії стартував проект «Хімічна безпека іграшок для дітей». Одним із його учасників стала й Україна. Протягом кількох тижнів у рамках проекту тривало тестування дитячих іграшок на вміст токсичних елементів. Найретельніше дослідники шукали свинець, ртуть, кадмій, сурму, миш’як та хром. І, на жаль, усі ці елементи знайшли. Майже 30 відсотків дитячих іграшок провалили перевірку. Результати дослідження презентували під час прес-конференції у  Києві.
— Обираючи зразки для дослідження, ми купували іграшки й у спеціалізованих магазинах, і у звичайних супермаркетах, і на ринках. Тим самим шляхом пішли й наші колеги з решти країн, — розповідає Ольга Цигульова, координатор тематичного напрямку «Хімічна безпека» Всеукраїнської екологічної громадської організації «МАМА-86».
На майже 80 відсотках іграшок, які було придбано для дослідження, країною походження зазначався Китай. Ще кілька забавок було імпортовано із країн ЄС. Як результат — порушення та відхилення від норм знайшли в обох групах. Цей факт неабияк занепокоїв учасників проекту. Мовляв, малоймовірно, що такі товари можна знайти на ринках ЄС. Через високий вміст свинцю, ртуті чи миш’яку їх реалізація, найімовірніше, заборонена на внутрішніх ринках. Чому ж тоді їх спокійно можна купити в нас — питання до органів влади.
Що ж до дослідження, то безпосередньо в Україні було перевірено всього 50 іграшок. Кількість, відверто кажучи, не вражає, натомість результати змушують замислитися: майже кожна третя іграшка містила токсичні метали в концентраціях, що перевищують встановлені норми.
Найчастіше дослідники фіксували завищений вміст свинцю та сурми. Токсичні метали було замасковано зокрема яскравими кольорами у скакалці російського виробництва. А також у китайському дитячому іграшковому чайному сервізі. Після цього дослідження підтвердився той факт, що пістолет — річ небезпечна, особливо — дитячий китайський.
Між тим у тому, що дитячі іграшки подекуди можуть бути дуже небезпечними, зізнаються й у Держспоживінспекції. Там також перевіряють їх на якість.
— У період із серпня було перевірено понад 255 тисяч іграшок. З них Державною інспекцією України з питань захисту прав споживачів було забраковано 154 тисячі. А це — майже 60 відсотків від загальної кількості перевіреної продукції, — розповів Сергій Кияниченко, начальник управління ринкового нагляду Держспоживінспекції. За його словами, найкращий спосіб уберегтися від купівлі небезпечної іграшки — вимагати від продавця сертифікати відповідності (якості) на товар. Мовляв, батьки мають усвідомити, що іграшка може становити реальну загрозу здоров’ю їхніх малят. І почати нарешті відповідально ставитися до процесу їх вибору.
До речі, усю інформацію про перевірені в рамках міжнародного проекту іграшки: місце їх купівлі, назву, виробника та навіть фото — вже найближчим часом можна буде знайти на сайті ВЕГО «МАМА-86».