Запропонований на розгляд колегії Хмельницької облдержадміністрації обласний бюджет наступного року рясніє плюсами.
— Загальний обсяг доходів визначено у сумі 2,9 мільярда гривень, що на 0,6 мільярда більше плану нинішнього року. До того ж доходів загального фонду зростає майже на шістнадцять відсотків. Відповідно більшою буде і видаткова частина. Вона пропонується майже на півмільярда більшою, ніж тепер, і буде на 23 відсотки більшою від базового цьогорічного бюджету. Все це дає змогу збільшити видатки загального та спеціального фондів обласного бюджету по основних галузях соціальної сфери, — проаналізував ситуацію начальник обласного фінансового управління Сергій Пенюшкевич. Голова ОДА Василь Ядуха назвав бюджет абсолютно реальним, а чітке збалансування видаткової частини має стати запорукою вчасної виплати заробітної плати та інших соціальних витрат.
Утім, чиновники не приховують, що дохідна частина загального фонду бюджету є досить напруженою. Основним джерелом надходжень залишається податок на доходи фізичних осіб. Він становитиме понад 86 відсотків прогнозного показника доходів. А це значить, що зарплату потрібно платити вчасно, а головне — постійно збільшувати. До того ж про борги і мови бути не може. Але чи вдасться справитись з останніми? Принаймні вже багато років поспіль розпрощатись із ними області так і не вдалось. Як тільки вдається подолати на одних підприємствах, вони виникають на інших. Єдине, чим тепер гордиться очільник краю, це те, що на Хмельниччині немає боргів перед бюджетниками. Але на початок листопада понад 14 мільйонів гривень боргу є у інших працівників. За даними статистики, вчасно не отримали заробітну плату 1,1 тисячі працівників економічно активних підприємств. Кожному з них не виплачено в середньому по 2,5 тисячі гривень.
Але навіть перед тими, хто платив сповна і вчасно, новий бюджет ставить нові завдання — зарплата має бути ще вищою. Нинішнього року середній заробіток в області зріс на 408 гривень і досяг 2483 гривень на місяць, та цього буде недостатньо для нових планів. Вони вимагають наростити середній показник ще на 400 гривень. Очевидно, досягти цього буде важко, адже область постійно відстає від загальнодержавного середнього показника майже на двадцять відсотків.
Щоб надолужити ці втрати, потрібно суттєво зменшити кількість тих, кому виплачується заробітна плата нижча від мінімальної. Хоча цьогоріч їх все-таки стало менше на 14 тисяч осіб, проблема залишилась актуальною. Виконання нового бюджету важко уявити і без зменшення бюджетних витрат. Найбільше економити вирішили на енергоносіях.
Загалом в проекті обласного бюджету немає жодної статті, де б видаткова частина була нижчою, ніж тепер. Освіта, охорона здоров’я, культура мають отримати більше. Але все це стосується фінансування насамперед закладів обласного підпорядкування та галузевих програм. З районними та міськими бюджетами складніше. До них обіцяють повернутись навесні.
 
Хмельницький.
Ініціатива
Голова ОДА запропонував оголосити наступний рік роком запровадження альтернативного опалення, бо за останні чотири роки видатки на енергоносії в краї зросли з 42 мільйонів гривень до 90 мільйонів, що є доволі обтяжливо для бюджету. Далі йти цим шляхом неможливо. Натомість зменшення цих витрат допоможе збільшити видатки на соціальний розвиток територій.