Кілька тисяч гектарів кукурудзи опинилося під снігом на Хмельниччині. Загалом тут було посіяно понад 184 тисячі гектарів цієї культури. Наразі її обмолочено на площі у 173 тисячі. Є райони, які прозвітували про повне закінчення жнив. Але таких лише третина. У решти ще залишилося по одній-дві тисячі гектарів. Хоча є й такі, де незібраними стоять цілі поля. Зокрема, Ярмолинецький та Чемеровецький райони поки що прозвітували про те, що урожай зібрано лише із 74—77 відсотків площ.

Дещо затрималися цього сезону і в Шепетівському районі. Однак, як пояснюють у райсільгоспуправлінні, причина цього зовсім не у безгосподарності орендарів. Навпаки, нескошеними залишилися площі найбільших інвестиційних компаній, які мають удосталь техніки і коштів, щоб проводити жнива буквально за лічені дні. Але з кукурудзою особлива ситуація. Виявилося, що донедавна в районі не вистачало вагонів, щоб відвантажити зібраний врожай. Та й зберігати великі об’єми зерна теж ніде. Тому зі жнивами не поспішали.

Різні компанії називають практично одні і ті само причини затримок. Якщо минулими роками однією з головних була нестабільна ціна, то наразі цього сказати не можна. Вона тримається на рівні двох тисяч гривень за тонну, і це могло б цілком влаштувати виробників. Але ті не готові нести додаткові затрати, пов’язані зі зберіганням кукурудзи. Через це не везуть зерно до сховищ, а залишають в полі.

— До того ж дехто сподівається, що на морозі кукурудза дещо втратить вологість, і це знову-таки зменшить витрати на сушіння. Адже тепер при обмолоті зерна його вологість становить не менше 30 відсотків. Для того, щоб воно не псувалося під час зберігання, цей показник має бути зменшеним у кілька разів, — каже начальник відділу рослинництва облсільгоспуправління Ванда Сердюк. — Звичайно, у наукових теоріях таких технологій не існує. Але багаторічна практика низки компаній підтверджує те, що вона можлива. І, очевидно, вигідна для них. Адже жоден інвестор не марнуватиме свого врожаю, втрачаючи на цьому прибутки.

У Старосинявському районі можна побачити на полях нові технології зберігання кукурудзи, коли зерно під тиском закачують у величезний рукав. Так економлять кошти, пов’язані з транспортуванням та орендою зерносховищ. Однак витратні матеріали виявилися доволі дорогими, тому далеко не всі власники зерна готові їх використовувати.

Та попри те, що кукурудза надовго затримується на полях, ніхто не скаржиться на її нерентабельність і не збирається відмовлятися від неї. Нинішнього року вирощено рекордний врожай. Уже намолочено близько 1,3 мільйона тонн при середній врожайності 72 центнера з гектара.

Про те, що кукурудза є успішною і вигідною свідчить і те, що наступного року в області планують збільшити площу її посівів на понад п’ятнадцять тисяч гектарів і довести загальну до двохсот тисяч.

Щодо збирання цьогорічного врожаю, то влада на місцях намагається взяти процес під контроль. Принаймні районні управління сільського господарства акуратно звітують про темпи жнив і обіцяють, що вже до 20 грудня з ними повністю закінчать. Але навряд чи слова чиновників зможуть вплинути на рішення компаній — молотити кукурудзу чи притримати її поки що в полі.

 

Хмельницька область.

Колаж Олексія КУСТОВСЬКОГО.