На Херсонщині у селищі Каланчак знайшли можливість принаймні частину безхатченків наділити дахом над головою, не вкладаючи грошей у будівництво. 

Депутати селищної ради просто організували інвентаризацію приватного сектора і знайшли у райцентрі 29 покинутих будинків, чиї господарі або померли, або давно виїхали. Перевірка через Бюро технічної інвентаризації допомогла визначити, що на одинадцять з цих будинків право власності справді не зареєстроване. Тому селищна рада через суд визнає цю нерухомість безгоспною, прийме її на баланс, а вже наступного року видаватиме ордери на заселення для випускників шкіл-інтернатів та сиріт з родин опікунів, котрі досягли 18-річчя.

Секретар виконкому Каланчацької селищної ради Оксана Гокк доповнює: житло пільговикам (їх на черзі понад 140) надаватиметься безплатно, але це буде вигідно не тільки новоселам, а й громаді. По-перше, закинуті хати нові господарі приведуть до ладу — селище матиме привабливіший вигляд. По-друге, за кожним будинком значиться ще й п’ятнадцять сотих гектара присадибної ділянки, за яку нові господарі платитимуть не тільки комунальні послуги, а й земельний податок, а це — поповнення місцевого бюджету. І нарешті, оновлені хати перестануть бути притулком для бомжів та наркоманів, тобто у Каланчаку найближчим часом стане спокійніше.

До речі, на передачі сиротам одинадцяти закинутих будинків селищна рада зупинятися не збирається. Невдовзі її депутати інвентаризуватимуть також і багатоповерхівки, шукаючи занедбані квартири без господарів для передачі тим родинам, котрі мають право на пільгове житло.

У сусідніх районах, де з доступними оселями для сиріт, вчителів, лікарів також сутужно, ініціативу визнали цікавою, та втілювати в життя досвід громади Каланчака поки що не поспішають — приглядаються, щоб не виринуло якесь підводне каміння.