Як влада Херсонщини «допомагає» розвитку дитячого курорту державного значення
Чиновники Херсонщини не пропускають нагоди поговорити про свій неоціненний внесок у розвиток рекреаційної сфери на узбережжі Чорного моря. От тільки цей розвиток часом заводить кудись у напрямку, що вочевидь суперечить закону. І примусово «підправляти вектор» доводиться правоохоронним органам.
А тварин шкода
На щастя, у прокуратури й суду ще є час відновити справедливість безболісно для курорту й навколишнього середовища — узбережжя Джарилгацької затоки ще не встигли спотворити приватними готелями, замаскованими під дачі. А от іншій такій зоні не так пощастило. Йдеться про санітарно-захисну зону сибіркового скотомогильника, де торік за активної підтримки керівництва все тієї ж Херсонської облдержадміністрації примудрилися побудувати й з помпою відкрити приватний дельфінарій. Причому обласна санепідемслужба (не інакше, за ненав’язливою порадою з «Білого дому») не угледіла нічого поганого в тому, що біля скотомогильника будують розважальний об’єкт, розрахований на відвідування як дорослих, так і дітей. І не знайшла нічого вартого осуду в багатомісячному утримуванні трьох дорослих дельфінів у басейні під наглухо закритим пластиковим куполом із внутрішнім регульованим тиском на дієті з мороженої риби. Але ось біля скотомогильника завершили будівництво стаціонарного дельфінарію, куди й переселили «затворників». Однак тимчасовий купол недовго був порожній: трьох дельфінів його господарям здалося мало, і вони придбали в Одесі ще двох, котрих на карантин знову запхнули «під плівку», немов тепличні овочі.
— Удруге розгортаючи купол, настил у басейні змонтували з помилками — об його гострі кути могли травмуватися і люди, і дельфіни, що утримуються в карантині. За це й низку інших порушень підприємству пред’явили санкції на максимальну суму, яку передбачає законодавство, — 306 гривень, — розповідає начальник управління ветеринарної медицини Скадовського району Херсонщини Павло Запорожець. — Але ще більше ветеринарів бентежить уже «озвучена» співробітниками дельфінарію купівля в Уругваї п’ятьох молодих морських котиків. У нашій області ніхто й ніколи з такими тваринами не стикався, і жоден ветеринар просто не має уявлення, які для них потрібні вода та їжа, на які вони страждають захворювання і як їх лікувати, чи не передаються якісь недуги людям. Але ж співробітники дельфінарію запрошують дітей поплавати в басейні зі своїми вихованцями.
Плавання з дельфінами зараз вважається не тільки популярною розвагою, а мало чи не лікувальною процедурою, що особливо приваблює відвідувачів. Однак і саме утримування тварин в «глухому» куполі, і плавання людей, тим паче хворих дітей, у загальному басейні з ними аж ніяк не захоплює і вчених, і українську громадськість.
— Чорноморські афаліни — це великі морські тварини. А такі тварини, перепрошую, какають неабияк, через що вміст кишкової палички в закритому басейні може перевищити безпечну норму — особливо, якщо цей басейн мілководний і має глибину менше чотирьох метрів. Таку воду потрібно або дуже часто міняти, або постійно знезаражувати, для чого власники дельфінаріїв, як правило, застосовують найдешевшу технологію хлорування, рідше — озонування. Упевненість у безпеці такого басейну може дати лише щоденний контроль медиків, тоді як в Україні подібні перевірки організують у найкращому разі щомісяця, — зазначає голова розташованого в Сімферополі наукового комітету Міжнародної угоди зі збереження китоподібних Чорного, Середземного моря й прилеглої до нього частини Атлантичного океану, кандидат медичних наук Олексій Беркун.
Не на тому заробляємо
Прокуратура Скадовського району Херсонщини вже перевіряла законність будівництва приватного дельфінарію поруч із захороненням тварин, що померли від сибірки (як відомо, її спори зберігають життєздатність понад століття). Ніякого криміналу в цьому не побачили, і в житті морських тварин у басейні під куполом теж нічого жорстокого не побачили. Власники подібних дельфінаріїв, які неймовірно розплодилися в Україні останніми роками, стосовно цього взагалі почуваються дуже спокійно, бо нормативна база в галузі умов у них ще «не виписана». Однак зараз у Мін’юсті на реєстрації перебувають правила та норми утримання дельфінів у неволі, підготовлені Мінприроди із залученням фахівців із морських ссавців. Вони достатньо жорстко регламентують ці умови, тож після набуття важливим документом чинності за його порушення винних притягатимуть до відповідальності. А приватні дельфінарії, де «милі дельфінчики» виробляють трюки на потіху платоспроможній публіці й забезпечують бізнесменам доходи, на цій підставі можна буде ліквідувати. Хочете заробляти, добродії, — відкрийте цирк і забавляйте глядачів самі. Адже дельфінів у Чорному морі й так залишилося небагато.
Від самого початку будівництва дельфінарію в Скадовську як учені з ветеринарними лікарями, так і захисники тварин із журналістами брали під сумнів необхідність будувати подібний об’єкт поруч із сибірковим скотомогильником. Тільки от їхні заперечення влада Херсонської області проігнорувала: адже дельфінарій — це інвестиції, додаткові робочі місця й податки до бюджету.
Що ж, якщо розглядати проблему під цим кутом зору, то дачі замість «дитячого пляжу» на курорті державного значення теж забезпечать роботою будівельників і виробників будматеріалів, а їхні господарі платитимуть податок на землю та нерухомість, також справно поповнюючи скарбницю. Але чи не занадто високу ціну заплатить суспільство за подібні джерела доходу для держави?
Фото автора.
ДОСЛІВНО:
— Утримання будь-яких диких тварин у закритому куполі зі штучним освітленням місяцями безперервно — те ж саме, що закрити людину в бункері й годувати сухим пайком. Навряд чи це піде на користь здоров’ю що людини, що дельфіна, тож правоохоронцям варто звернутися до зоологів по роз’яснення: а чи не є подібна практика загалом жорстоким поводженням із тваринами, за яке в Україні наступає кримінальна відповідальність? — вважає головний редактор сайту «Дельфинарий РУ» (Дніпропетровськ) Євген Пахомов.