Законотворці цього року плідно попрацювали над правовим забезпеченням майбутнього нашого життя. Наступний рік когось порадує, а когось засмутить. Що приготували нам та яких cходів чекатимемо у правовому полі?

Плата до казни зменшується

З нового року буде змінено ставку податку на прибуток підприємств. Відповідно до Податкового кодексу України ставка цього податку на 2013 рік зменшиться з 21% до 19%. Приємна новина для власників підприємств. Законодавці розраховують, що зменшення податку на прибуток на 2% може посприяти збільшенню надходжень до бюджетів, за рахунок виходу з «тіні» підприємств. Проте проектом держбюджету на 2013 рік уряд передбачає зменшення надходжень від цього прибутку порівняно з 2012 роком на 2,7 %.

З 1 січня 2013 року починає діяти ст. 265 Податкового кодексу України, згідно з якою запроваджується податок на нерухоме майно (крім земельних ділянок). Платниками нового податку стануть фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками об’єктів житлової нерухомості.

Ставка податку на нерухоме майно встановлюється сільською, селищною або міською радою в розмірах за 1 кв. метр житлової площі об’єкта житлової нерухомості:

— для квартир, житлова площа яких не перевищує 240 кв. метрів, та житлових будинків, житлова площа яких не перевищує 500 кв. метрів, ставки податку не можуть перевищувати 1 відсоток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року;

— для квартир, житлова площа яких перевищує 240 кв. метрів, та житлових будинків, житлова площа яких перевищує 500 кв. метрів, ставка податку становить 2,7 відсотка розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року — на 1.01.13 розмір мінімальної заробітної плати становить 1176 грн.

Проте власники квартир до 120 кв. метрів та житлових будинків до 250 кв. метрів, дачних та садових будинків та деякі категорії громадян, наприклад, багатодітні сім’ї, платити цей податок не будуть. Цю пільгу надаватимуть один раз на рік і то лише щодо одного об’єкта житлової нерухомості, в якій фізична особа — платник податку зареєстрована у встановленому законом порядку, або за вибором такого платника до будь-якого іншого об’єкта житлової нерухомості, який перебуває в його власності.

Податок нараховуватиме Державна податкова служба за місцезнаходженням нерухомого майна до 1 липня кожного року. Вона ж і надсилатиме податкове повідомлення-рішення про суму податку та платіжні реквізити, куди слід сплатити податок. До речі, на його оплату власник житла матиме 60 днів з дня отримання повідомлення. Якщо він буде не згодний з обрахунком, то за цей період повідомлення-рішення можна буде оскаржити в суді або в порядку підпорядкованості підрозділів ДПС.

* * *

Відповідно до змін до Податкового кодексу України, що набирають чинності 1 січня 2013 року, дохід, отриманий платником податку від продажу, обміну протягом звітного року одного з об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля, мотоцикла або мопеда, не підлягає оподаткуванню. Хоча раніше таке відчуження оподатковувалося за ставкою 1 відсоток від суми продажу.

Не підлягатиме оподаткуванню і перереєстрація автомобілів. Нагадаємо, що раніше при кожній реєстрації сплачувався пенсійний збір у розмірі 3% від ціни автомобіля. Тепер власники автомобілів (залежно від ціни транспортного засобу) сплачуватимуть цей збір лише при первинній реєстрації.

Безробітні і ветерани з новим статусом

Згідно з новим Законом України «Про зайнятість населення» змінилися умови щодо осіб, які вважаються безробітними. Тепер це будуть особи від 15 до 70 років, які здатні й готові до роботи, але не мають заробітку через її відсутність. Був зроблений суттєвий крок до усунення дискримінації під час прийому на роботу, оскільки в оголошеннях про вакантні посади заборонятимуться зазначення, які обмежують вік або стать, за винятком специфічної роботи, яка має використовувати лише працю осіб певної статі. Задля забезпечення зайнятості безробітних та недостатньо конкурентоспроможних громадян роботодавцям, які створюють на підприємствах місця для таких осіб не менше як на два роки, щомісяця компенсуватимуть їх фактичні витрати.

Розширюються можливості щодо працевлаштування молоді. Молодим працівникам, які уклали трудовий договір з підприємством більш ніж на три роки, у селах та селищах має надаватися житло на строк їх роботи, а також одноразова допомога в десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати. Студенти, які навчаються у вищих навчальних закладах та здобули освітньо-кваліфікаційний рівень «бакалавр», «спеціаліст» і продовжують навчання, мають право на проходження стажування на підприємствах незалежно від форми власності відповідно до обраної професії. Це сприяє отриманню необхідного досвіду роботи за фахом. Проте, як це буде забезпечено, Закон нічого не каже.

Уперше передбачено безоплатне навчання безробітних на замовлення роботодавця під конкретне робоче місце. Новий Закон містить ще багато цікавих нововведень, які націлені передусім на стимулювання роботодавців, щоб їм було вигідно створювати нові робочі місця, а також на підтримку людей похилого віку, яким складно конкурувати на ринку праці, та на допомогу молоді у працевлаштуванні.

Що стосується соціальних допомог, то з 1 січня 2013 року учасникам бойових дій у період Великої Вітчизняної війни 1941—1945 років, яким виповнилося 85 років і більше, надаватимуться пільги, передбачені Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» для інвалідів війни 1 групи. А інваліди війни 2 і 3 груп, яким виповнилося 85 років, прирівняються також до інвалідів війни 1 групи.

* * *

У 2013 році збільшується розмір державної соціальної допомоги на кожну дитину в малозабезпеченій сім’ї, середньомісячний дохід якої нижчий від прожиткового мінімуму сім’ї з незалежних від родини причин. Сім’я, що має дітей віком від 3 до 13 років, отримує щомісяця на 180 гривень більше, а на дитину віком від 13 до 18 років на 360 гривень відповідно до Закону «Про внесення змін до статті 15 Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям».

Раз реєстрація, два реєстрація...

На початку року також вноситься зміна щодо державної реєстрації прав на нерухомість. Тепер цим буде займатися Укрдержреєстр, а не бюро технічної інвентаризації (БТІ). Безпосередню реєстрацію прав на нерухомість будуть здійснювати відділи в кожному районному центрі. Незважаючи на те, що всі реєстри з наступного року втратять свою чинність, усі права, зареєстровані у старих реєстрах, залишаться чинними. Перереєструвати право на нерухомість потрібно буде лише у випадку, якщо особа вирішила відчужити своє майно, наприклад: подарувати, передати у спадщину, продати і т. д. Функції державних реєстраторів виконуватимуть також нотаріуси, що має зекономити багато часу, оскільки при укладанні угоди можна буде завірити відповідний договір і зареєструвати право на землю і нерухомість «не відходячи від каси». Окрім зручності зробити все за один раз, є й побоювання, що робота нотаріусів за таких умов зросте у ціні. Попри те, що всі державні реєстратори та нотаріуси пройшли необхідне навчання, а відділи Укрдержреєстру забезпечені технікою та приміщеннями, у людей виникають сумніви щодо ефективності роботи нового порядку державної реєстрації прав на нерухомість, особливо на початковому етапі. Саме це і спричинило великі черги у БТІ наприкінці цього року.

* * *

Закон України «Про Державний земельний кадастр» набирає чинності 1 січня 2013 року. Він передбачає створення єдиного на всій території України земельного кадастру, а також запроваджує нові правила реєстрації земельної ділянки та оформлення прав на неї. Право власності на землю буде посвідчуватися витягом з реєстру прав на нерухоме майно, а не державним актом на земельну ділянку, як раніше. Витяг буде видаватися місцевим органом юстиції. Така зміна обіцяє пожвавити оборот землі, а також усунути джерело корупційних надходжень для чиновників, які працюють в органах земельних ресурсів. Закон встановлює чіткі строки для чиновників щодо вчинення реєстраційних дій щодо даних земельного кадастру. Раніше видані державні акти на право власності на землю залишаються чинними до того часу, поки господар не вирішить відчужити землю.

Чиновники відзвітують про свої витрати, а нотаріусів відбиратимуть ретельніше

Нагадаємо, що не тільки доходи чиновників повинні декларуватися. Конституційний Суд України визнав таким, що не відповідає Конституції України, положення Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» щодо декларування витрат з дня набрання чинності цим Законом. Положення про декларування витрат державних службовців набирає чинності з 1 січня 2013 року. Посадовці, які мають декларувати свої доходи і витрати, з 1 січня 2012 року повинні були «зібрати чеки», тобто дані про свої видатки, та з початком нового року задекларувати свої витрати. Це положення стосується не лише самих посадовців, а й членів їхніх родини. Варто зазначити, що звітуватимуть вони тільки про покупки на суму не менше від 150 тисяч гривень.

* * *

Особа, яка бажає стати нотаріусом, з початку року повинна буде мати не три роки стажу у сфері права, а шість. Із них не менш як три роки на посаді помічника нотаріуса або консультанта державної нотаріальної контори. Нотаріус, згідно з новою редакцією Закону України «Про нотаріат», яка почне діяти з 1 січня наступного року, не несе відповідальності у випадках, коли особа, котра звернулась до нотаріуса для виконання нотаріальних дій, подала неправдиву інформацію щодо будь-якого питання, недійсні або підроблені документи, не заявила про наявність або відсутність осіб, прав яких може стосуватися нотаріальна дія.

Для бажаючих започаткувати власний бізнес

з 1 липня 2013 року стане простіше, адже набирає чинності Кодекс цивільного захисту України. До цього часу мають змінитися правила щодо надання всіляких дозволів у сфері господарської діяльності. Виключається з цього переліку дозвіл, передбачений Законом України «Про пожежну безпеку» на початок роботи новостворених підприємств, введення в експлуатацію нових і реконструйованих виробничих, жилих об’єктів та об’єктів іншого призначення. Тобто з 1 липня особам, які створюють підприємства, торговельні точки, запускають інші об’єкти господарської діяльності, дозвіл від пожежників не буде потрібен.

Мораторій скасовується?

Держава гарантує виконання рішення суду про стягнення коштів та зобов’язання вчинити певні дії щодо майна, боржником за яким є державний орган, державне підприємство або юридична особа, примусова реалізація майна якої заборонена законодавством. 1 січня 2013 року набирає чинності Закон України «Про гарантії держави щодо виконання судових рішень». Закон передбачає певні особливості та порядок виконання рішень щодо стягнення грошових коштів з державних органів, підприємств державної форми власності або юридичних осіб.

Пальчиками по паспорту

Уже з першого січня громадяни України зможуть отримувати біометричні паспорти, які вводяться відповідно до Закону України «Про Єдиний державний демографічний реєстр і документи, що підтверджують громадянство України, засвідчують особу або її спеціальний статус». Законом встановлюється, що паспорт видається у формі картки, що містить безконтактний електронний носій інформації. Особа зможе одержати паспорт не пізніше як через 30 днів після оформлення заяви-анкети на його отримання. Електронний паспорт міститиме інформацію про назву держави, назву документа, прізвище та ім’я особи, вік, стать, громадянство, дата народження, унікальний номер запису в реєстрі, дата видачі документа, орган, який його видав, фотографія і підпис особи. Діючі паспорти, як внутрішні, так і для закордонних поїздок, залишаться чинними на термін їх видачі.

Алкоголь ще подорожчає

Кабінет Міністрів України постановив, що з нового року виростуть ціни на весь міцний алкоголь. Мінімальна роздрібна ціна на горілку збільшиться на 15,3%, а на коньяк до 20%. У результаті мінімальна ціна за пляшку горілки 0,5 л зросте до 30,1 грн., а пляшка найдешевшого коньяку коштуватиме до 41 грн. — тризірковий, до 46 грн. — чотиризірковий, до 59 грн. — пляшка п’ятизіркового коньяку. Зміни не залишать байдужими також і любителів шампанського та вина. Ціни на ці напої зростуть відповідно на 11,5% та на 22,2%. На думку урядовців, збільшення цін справедливе, оскільки нинішні не відповідають рівню витрат на виробництво. Разом з тим, деякі експерти вважають, що побільшає споживачів алкогольних виробів з тіньових ринків та збільшиться самогоноваріння. Вірогідно, що така оцінка має певне підґрунтя, якщо згадати історію реалізації всіх програм, спрямованих на боротьбу з пияцтвом.

* * *

І наостанок. У 2013 році буде проведено Всеукраїнський перепис населення.

Колаж Олексія КУСТОВСЬКОГО.