Сьогодні розпочинає роботу Верховна Рада сьомого скликання, якої з нетерпінням чекають не лише наші громадяни, а й міжнародне співтовариство. З великим інтересом та очікуваннями до нового українського парламенту приглядатимуться, зокрема, у сусідній Польщі. У першу чергу, депутати ровесника нашої Верховної Ради за кількістю скликань — Сейму VІІ скликання — нижньої палати польського парламенту. Кореспондент «Голосу України» у Республіці Польща поцікавився, як організовані поза стінами сейму парламентська робота й життя польських народних обранців, або, як їх тут гордо називають, послів на Сейм: який у них соціальний пакет, які пільги та привілеї?

Маршалок не лише Сейму голова

Першими на порядок денний Сейму (460 депутатів), щоб розпочати каденцію (скликання), традиційно ставлять організаційні питання — конституювання керівних органів, тобто вибори Президії та маршалка — так називається посада голови Сейму. Хоча у повсякденному житті він перебуває у тіні президента та прем’єра (часто його можна побачити у парламентських коридорах, не ходить у супроводі охоронців), та у разі неможливості виконання повноважень президентом країни саме маршалок автоматично обіймає посаду глави держави. Останнім прикладом застосування цього положення Основного Закону на практиці став 2010 рік, коли після Смоленської катастрофи й загибелі президента Леха Качинського тодішній маршалок Сейму Броніслав Коморовський одразу почав виконувати обов’язки президента. Предметом заздрості очільників інших гілок влади може бути й кабінет маршалка — найбільший за площею порівняно з робочими місцями решти вищого керівництва держави.

З огляду на вищесказане, маршалка не можна назвати просто спікером. Таке визначення правомірно застосовувати щодо членів Президії Сейму в ранзі віце-маршалків, які представляють усі політичні сили, які увійшли до парламенту та сформували свої фракції, а також по черзі ведуть пленарні засідання.

Імунітет захистить не завжди

Кілька слів щодо депутатської недоторканості, яку в Польщі називають імунітетом послів. Він гарантує народним обранцям неможливість притягнення їх до кримінальної відповідальності без відповідної згоди на це Сейму. Виняток становить ситуація, коли депутата-порушника закону упіймають на гарячому, а його затримання необхідне для забезпечення об’єктивного розслідування. Серед так званих некримінальних правопорушень, на які поширюється депутатська недоторканість, варто згадати, зокрема, недотримання правил дорожнього руху, найпоширенішими з яких серед депутатів Сейму попереднього шостого скликання (11.2007—11.2011) були перевищення швидкості, паркування у недозволених місцях та рух смугами, виділеними для руху міського комунального транспорту. Проте назвати їх злісними порушниками правил дорожнього руху не можна. Про це свідчать дані поліції, яка у 2009 і 2010 роках направила до Сейму лише 11 звернень про позбавлення депутатської недоторканості.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ (з архіву «Голосу України»).

 Щоб добре на благо виборця рацювати, треба... 

   ...добре заробляти

Нарешті те, що завжди найцікавіше порівнювати — заробітки. А вони, як на реалії польського суспільства, немалі. Розмір місячної зарплатні депутата Сейму в перерахунку на гривні (2,6 грн. за 1 злотий) становить 18 200 грн. і після відрахування податків та зборів дорівнює заробітній платі державного секретаря в органах виконавчої влади. Окрім цього, щомісячно їм нараховується 6 430 гривень добових, які не обкладаються податком. А найбільш активним, які не побояться взяти на себе керівні функції, належить ще додаткова винагорода у розмірі понад 5 143 грн. (для голів комісій), 3 857 грн. (для їхніх заступників) та понад 2 571 грн. (для голів постійних підкомісій). Для порівняння: мінімальна зарплата у країні становить 3 900 грн., а середня у виробничій сфері — 9 666 грн. брутто, тобто до вирахування податків і зборів.

    ...комфортні умови життя мати

Депутати, яким не вистачило місця у парламентському готелі, можуть винайняти квартиру. На це їм додатково виділяється 5 720 гривень на місяць, що дорівнює затратам на проживання нардепа у готелі Сейму, яке оплачується з держбюджету з розрахунку в 187 гривень за добу. Але якщо депутат заночує поза межами парламентського готелю чи орендованої у Варшаві квартири, він і на це має додаткові кошти — 19 760 гривень на рік. Передбачено й безплатне пересування депутатів залізничним та авіаційним транспортом, достатньо лише пред’явити депутатське посвідчення — канцелярія Сейму має підписані відповідні угоди із залізничною фірмою «PKP Іntercіty» та авіакомпанією «LOT». Причому, кількість таких переміщень нелімітована. Наприклад, депутатський корпус літає від 9 до 12 тисяч разів на рік — за ціни одного договірного перельоту 1 352 грн. У випадку пересування недоговірними залізничними чи авіалініями, а також закордонних перельотів депутатам повертають дорожні витрати. Серед привілеїв, які належать народним обранцям, окрім вищеназваних, є також безплатне користування спеціально орендованими спортивними майданчиками, тенісними кортами і навіть 2,5 тисячі безплатних поштових конвертів на рік.