Під час виникнення надзвичайних ситуацій та ліквідації їх наслідків громадян та осіб, які перебувають на території нашої країни, забезпечуватимуть екстреною медичною допомогою. Відповідний закон набирає чинності першого січня наступного року. 

Однак для успішної реалізації його норм необхідно провести значну кількість організаційних заходів та належним чином урегулювати порушене питання на рівні підзаконних нормативно-правових актів. Адже залишаються незрозумілими процедура та порядок фінансового забезпечення повного циклу надання екстреної медичної допомоги закладами охорони здоров’я. Тому законопроектом про внесення змін до прикінцевих положень пропонується відтермінувати набрання чинності Законом України «Про екстрену медичну допомогу» до першого липня наступного року. Нині законопроект опрацьовується в Комітеті Верховної Ради з питань охорони здоров’я.

Крім того, як йдеться у пояснювальній записці цього документа, не вирішено питання стосовно передачі органами, уповноваженими управляти спільним майном територіальних громад, на баланс центрів екстреної медичної допомоги та медицини катастроф будівель, споруд, обладнання, засобів зв’язку, транспортних засобів тощо. Зокрема, не проведена інвентаризація матеріально-технічної бази, що підлягає передачі, частина майна потребує проведення реєстраційних процедур у відповідності до нових законодавчих вимог, на значну частину нерухомого майна не виготовлені технічні паспорти.

Водночас Законом України «Про порядок проведення реформування системи охорони здоров’я у Вінницькій, Дніпропетровській, Донецькій областях та місті Києві» визначено організаційні та правові засади реформування системи охорони здоров’я (пілотний проект). Зокрема, цей закон надає екстрену медичну допомогу, аналогічну тій, про яку йдеться у Законі України «Про екстрену медичну допомогу». Однак пілотний проект передбачає проведення структурно-організаційної та функціональної перебудови системи медичного обслуговування у вищезазначених регіонах протягом 2011—2014 років, а нова система надання екстреної медичної допомоги запроваджується з початку 2013 року без кінцевого дослідження результатів пілотного проекту. Отже, законопроект про внесення змін до прикінцевих положень має забезпечити належне впровадження системи надання екстреної медичної допомоги.

Вл. інф.