Наша фракція серйозно готується до початку парламентської роботи, ми налаштовані реалізовувати свою програму, навіть перебуваючи в опозиції. Ми отримали хороший результат на виборах, але усвідомлюємо, що для збереження і збільшення підтримки виборців маємо передусім продемонструвати ефективну роботу у Верховній Раді. По-перше, змінити саму атмосферу в парламенті, який за останні роки демонстрував деградацію, відсутність професійної роботи, кнопкодавство замість законотворення, там було чимало «тушок» і небагато політиків з принципами.
На жаль, складно очікувати, що провладні депутати змінять свій стиль чи припинять демонстративно нехтувати Конституцію та закони. Тому наша перша вимога — особисте голосування. Тут три опозиційні партії зайняли спільну позицію і врешті партія влади пішла на поступки, проголосувавши відповідну постанову. Тепер ми будемо вимагати її дотримання і стежити за тим, аби ні в кого рука не тяглася до чужої картки. Раджу партії влади усвідомити серйозність наших намірів.
Наші першочергові дії випливають з виборчої програми партії «УДАР». Але головне — повернути незалежність і авторитет парламенту, зупинити авторитаризм, нівелювати вплив Банкової на законодавчий орган. Для цього треба декілька речей — домогтися персонального голосування усіх депутатів, змусити дотримуватися вимог Регламенту та законів, ухвалити закон про імпічмент Президенту, покарати фальсифікаторів виборів. Тому серед перших ініціатив — створення тимчасової слідчої комісії щодо розслідування махінацій під час виборчої кампанії і підрахунку голосів. Фактів для її роботи у нас достатньо, голоси в залі теж будуть. Також важливо добитися, аби висновки цієї комісії стали поштовхом для покарання фальсифікаторів.
Вочевидь, це не усі завдання. Ми вимагатимемо прийняти новий закон про столицю та вибори голів міст у два тури, на часі — новий Виборчий кодекс, пакет наших антикорупційних законів, створення комісії з розслідування фактів корупції тощо. Серед наших планів: надання широких прав місцевим громадам.
Крім цього, доведеться суттєво переглядати бюджет — цей документ подав відправлений у відставку уряд та ухвалив парламент, повноваження якого фактично закінчилися. Вочевидь, це бюджет задоволення інтересів купки наближених до влади олігархів, а не бюджет національного порятунку.
Для нас ключовим моментом є те, аби керівництво Верховної Ради було незалежним від Банкової. І хто б не став новим Головою Верховної Ради, ми вимагатимемо від нього дотримуватися Регламенту, законів і представляти парламент, а не реалізовувати волю Банкової. Також очевидно, що опозиція має бути представлена в керівних органах парламенту, і тут ми виходимо з принципу, що саме опозиційним фракціям мають відійти комітети, які виконують контролюючі функції — бюджетний, по боротьбі з організованою злочинністю і корупцією, регламентний, свободи слова.