На урочистому засіданні народні обранці складуть присягу.
Про завдання єдиного законодавчого органу, кандидатів на посаду керівників парламенту, прем’єра та про те, які законопроекти планується розглянути, в інтерв’ю «Голосу України» розповіли народні обранці — лідери політичних сил.
 
Після обрання глави парламенту та його заступників призначатимуть прем’єра
 
Підготовча депутатська група на вчорашньому засіданні визначилася з кількістю комітетів Верховної Ради та предметами їх відання. Відповідно до рішення, в парламенті сьомого скликання буде утворено 27 комітетів (у попередньому скликанні їх було 26) та Спеціальну контрольну комісію з питань приватизації. Ще один комітет з’явився в результаті поділу Комітету з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики. 
Під час обговорення цього питання дехто з представників опозиції заперечив проти збільшення кількості парламентських комітетів. Зокрема, Руслан Кошулинський (ВО «Свобода») зауважив, що таке рішення може призвести до збільшення витрат та збільшення кількості апарату парламенту.
У відповідь голова підготовчої групи Володимир Литвин заявив, що про жодне збільшення апарату не може бути й мови. «Якщо ставити питання про збільшення апарату, то цю проблему треба виносити на Верховну Раду. Якщо виносити цю проблему на Верховну Раду, то тоді її треба поховати відразу, враховуючи нинішній рівень рейтингу та авторитету», — підкреслив він.
Заперечення з боку опозиції лунали і щодо створення Спеціальної контрольної комісії. За словами Сергія Саса («Батьківщина»), Конституція не передбачає її створення. Тим паче народний депутат не бачить сенсу в такій комісії з огляду на практику її діяльності в парламенті шостого скликання. «А ми ж домовилися діяти відповідно до Основного Закону», — додав парламентарій. Утім, підготовча група вирішила, що комісія повинна існувати, принаймні на цьому етапі. Згодом, зауважив Адам Мартинюк (КПУ), депутати зможуть вирішити її долю — ліквідують чи змінять назву відповідно до Конституції.
Крім того, деяких змін зазнали й предмети відання комітетів. Зокрема, питання 
НАТО і Світової організації торгівлі вирішили передати до відання Комітету у закордонних справах. Раніше співробітництвом з НАТО опікувалося два комітети — у закордонних справах та з питань євроінтеграції. До відання Комітету у закордонних справах віднесено також питання співпраці України з МПА СНГ.
Крім того, оскільки в багатьох комітетах є пункт щодо призначення на посади, пов’язані з предметом відання комітету, то на пропозицію Владислава Лук’янова (Партія регіонів) такі само функції вирішено надати й решті комітетів. «Це підвищить впливовість комітетів у цілому», —зауважив він. Проте в цьому питанні головне не дійти до абсурду, бо ж Комітет з питань культури і духовності не буде погоджувати призначення представників духовенства.
У свою чергу, голова підготовчої групи Володимир Литвин зауважив, що при підготовці до розгляду у Верховній Раді цього питання апарату потрібно доручити зафіксувати відповідні функції у відповідних комітетах. В. Литвин також запропонував внести зміни до процедури проведення першого засідання Верховної Ради сьомого скликання: щоб після обрання глави парламенту та його заступників вирішити питання призначення Прем’єр-міністра.
Утім, Сергій Сас заявив: вирішити це питання без фракцій і комітетів неможливо, оскільки кандидатура прем’єра має бути узгоджена з ними.
«Треба прийняти рішення. Якщо ми будемо чекати, поки будуть сформовані комітети, поки вони проведуть засідання — рак на горі свисне. Я вважаю, що ми повинні продемонструвати свою відповідальність і прийняти рішення», — наголосив В. Литвин. При цьому він зауважив також, що до сформування комітетів підготовча депутатська група виконує функції комітетів.
«Ви обіцяли дотримуватися закону про Кабмін і закону про Регламент. Так от, там є 205 стаття, що ми не маємо права давати згоду на призначення прем’єра до формування фракцій і комітетів», — заявив у відповідь С. Сас.
Водночас, В. Литвин йому нагадав, що 2007 року Юлія Тимошенко саме так стала прем’єром.
У підсумку підготовча група підтримала розгляд питання затвердження прем’єра після обрання Голови Верховної Ради та його заступників.
Микола Мартиненко, В’ячеслав Кириленко, Іван Кириленко.
 
Григорій Калетнік, Давид Жванія, Валерій Писаренко.
 
Інші фото з цієї події шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.