Якої нової системи безпеки потребує світ, яким буде майбутнє України, за яких умов вирішиться ситуація на сході? Відповіді на ці та багато інших запитань Президент України Петро Порошенко дав в інтерв’ю німецькій телерадіокомпанії ARD.

Зовнішньо-політичний курс

Петро Порошенко наголошує, що в питаннях розвитку країни, визначення її зовнішньополітичного курсу він у першу чергу дослухатиметься до думки українського народу. «Нікому ззовні ми не дамо тиснути на Україну при визначенні вектора і напрямку нашого розвитку».

Глава держави зазначив, що переважна більшість населення країни вимагає від влади негайних реформ. «Нам треба реформувати країну, налагодити інвестиційний клімат, реалізувати Угоду про асоціацію з Європейським Союзом. Цього хоче 75% українців», — сказав він. Петро Порошенко нагадав, що громадяни обстоювали європейські цінності — верховенство права, захист прав людини, свободу слова — під час акцій протестів у листопаді 2013 року — лютому 2014 року. Українці обрали європейський шлях розвитку країни, і саме тому «Стратегія реформ-2020» передбачає подання заявки Україною на вступ до Євросоюзу через шість років. Петро Порошенко подякував ЄС та іншим країнам за єдність і солідарність з Україною.

Водночас, як повідомляє прес-служба Президента, керманич наголосив, що нині основним викликом для України залишається протидія агресії та захист своєї цілісності. «Я завжди намагаюся зберегти діалог і тримати «двері миру» відчиненими», — зазначив він.

Керманич упевнений: світ потребує побудови нової системи безпеки, оскільки післявоєнні структури, як європейські, так і світові, вже не ефективні й не здатні захистити жодну країну. Україна готова брати в цьому участь.

За словами Петра Порошенка, НАТО залишився системою, яка здатна забезпечити безпеку її членів. Коментуючи можливість подання заявки України на вступ до цієї організації, Президент наголосив: питання не в заявах, а в тому, що країна потребує реформування. «Треба зробити все, щоб країна, рівень доходів громадян і валового внутрішнього продукту, рівень інвестицій в оборонний комплекс і рівень Збройних Сил відповідали тим критеріям, які є для держав, що бажають бути членами НАТО», — зауважив він. Петро Порошенко додав, що останні чотири роки продемонстрували хибність для України позаблокової моделі.

Поступово приходить прозріння

Коментуючи ситуацію на сході країни, Президент зауважив: Україна не лише виконала всі свої зобов’язання, передбачені Мінським протоколом, а й робить усе, щоб не залишити в біді мешканців Донбасу. Глава держави зазначив, що люди на захоплених бойовиками територіях дедалі більше розуміють, хто дійсно обстоює їхні інтереси: «Громадяни бачать, що ці люди зі зброєю — звичайнісінькі бандити. Вони приходять, забирають, грабують, убивають і при цьому не можуть забезпечити елементарні потреби мешканців».

За словами глави держави, жителі захоплених територій дедалі частіше вдаються до акцій протесту з вимогою, щоб бандити залишили їх рідний край. На підконтрольних бойовикам територіях бракує їжі, води і тепла, зруйнована банківська система і немає грошей, бо терористи все розікрали, зауважив він.

Президент зазначив, що Україна, не отримуючи жодної копійки, постачає газ та електроенергію, вартість якої вже становить майже 700 млн. доларів, спрямовує гуманітарну допомогу — їжу і медикаменти.

Домовленості мають виконувати всі сторони

Петро Порошенко наголосив також, що порушення бойовиками Мінських домовленостей призвело до численних жертв. Водночас він додав: на сьогодні всі міжнародні місії, включаючи місію моніторингового спостереження ОБСЄ, офіційно підтверджують, що порушниками домовленостей є терористи, які обстрілюють мирні квартали, міжнародних спостерігачів, не дозволяють мирному процесу повернутися на Донбас. За словами Президента, нині у підвалах бойовиків залишається понад 600 українських військових і цивільних громадян, включаючи жінок та дітей. У зв’язку із цим Петро Порошенко наголосив, що Україна наполягає на виконанні домовленостей усіма сторонами.

Крім того, керманич розповів, що бандити організовували так звані пенсійні тури, коли люди отримували виплати на визволеній від терористів території, а потім ці гроші відбирали. «Треба провести місцеві вибори, відновити порядок, і Україна негайно почне виплачувати: але фінансуватиме пенсіонерів, а не бандитів, які грабували, відбирали гроші зі зброєю в руках», — сказав Петро Порошенко.

Президент підкреслив, що єдино можливий шлях вирішення ситуації на Донбасі — мир, політичний процес, вибори. «Якби окупаційні війська покинули нашу територію, мир і спокій прийшов би на територію України за два-три тижні. Так само як це відбулося на визволених територіях», — сказав глава держави.

Цитата

Президент України Петро Порошенко: «Нова система безпеки буде спрямована не проти когось, у тому числі Росії, а на те, щоб захистити свою територію, зробити абсолютно неприпустимими порушення кордонів та агресію, мати ефективні механізми для збереження миру».