Кошти підуть на реконструкцію 120-кілометрової ділянки магістрального газопроводу «Уренгой—Помари—Ужгород».

Учора Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк і Президент Європейського інвестиційного банку Вернер Хойер підписали фінансову угоду між Україною і Європейським інвестиційним банком щодо реалізації проекту «Реконструкція, капітальний ремонт і технічне переоснащення магістрального газопроводу Уренгой—Помари—Ужгород».

Коментуючи підписану угоду, А. Яценюк повідомив, що загальний обсяг кредиту від Європейського інвестиційного банку на реконструкцію газогону становить 150 мільйонів євро. Крім того, ще 200 мільйонів доларів США планується залучити від Європейського банку реконструкції та розвитку. Реконструкція газопроводу триватиме впродовж чотирьох років, а термін повернення кредиту — 19 років.

Проект передбачає повну заміну труб на 120 кілометрах газопроводу та модернізацію двох компресорних станцій. При цьому прем’єр зазначив, що закупівля труб здійснюватиметься на конкурсних умовах та, напевно, в українського виробника, що додатково стимулюватиме українську економіку. В рамках цього проекту також передбачається проведення реконструкції компресорних станцій, що дозволить на 20 відсотків знизити витрати так званого технологічного палива на прокачування газу українською ГТС на цьому відрізку.

А. Яценюк також повідомив, що спільні проекти України та Європейського інвестиційного банку загалом оцінюються майже в 3 мільярди доларів США. «Це дасть можливість українській економіці розвиватися. Приватні інвестори в Україну зараз іти не будуть, і це об’єктивно, тому що доволі високі ризики. Тому ми, передусім, покладаємося на Європейський інвестиційний банк, Європейський банк реконструкції і розвитку та інші міжнародні фінансові організації, які здатні давати інвестиційний ресурс, кредитувати Україну і давати можливість реалізовувати інфраструктурні проекти», — сказав він.

У контексті енергетичної безпеки Євросоюзу Арсеній Яценюк привітав перемогу проєвропейських сил під час останніх виборів у Болгарії та Молдові, що надасть змогу спільно працювати над енергетичною безпекою ЄС. «Сподіваюся, що Україну все-таки не будуть обходити через «Південний потік», — сказав він та додав, що це «непотрібний політичний проект Російської Федерації».

Глава українського уряду ще раз закликав європейських та американських партнерів інвестувати в українську газотранспортну систему: «Ми почали її реконструкцію з Європейським інвестиційним банком. Тому це повинен бути наш спільний підхід у забезпеченні енергетичної безпеки Європи та України через участь європейських і американських компаній в українській ГТС».

Реалізовуватиме проект з реконструкції, капітального ремонту і технічного переоснащення магістрального газопроводу «Уренгой—Помари—Ужгород» ПАТ «Укртрансгаз» — відповідну угоду з Європейським інвестиційним банком підписав і президент товариства Ігор Прокопів.

До речі

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк провів у Києві зустріч із новопризначеним Комісаром ЄС з питань розширення та європейської політики сусідства Йоганнесом Ханом. У ході зустрічі було обговорено питання, пов’язані з виконанням Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, окремо відзначивши важливість посилення політичного діалогу на рівні Уряду України та Європейської Комісії.

А. Яценюк і Й. Хан також обговорили спільні кроки з організації донорської конференції для України на початку 2015 року.