У країні снігом присипало ледь не на півтора мільярда гривень качанистої
 
Незважаючи на прихід зими, зернозбиральну кампанію в Україні не можна вважати завершеною. На початок зими на засніжених ланах залишалися незібраними майже 200 тисяч гектарів кукурудзи, що є своєрідним рекордом з часів незалежності. 
Навіть по мінімуму, якщо зважити, що гектар у середньому дає по 50 центнерів на круг, не складно порахувати: під снігом поховано збіжжя ледь не на півтора мільярда гривень. Здавалося б, з одного боку, в господарствах бракує грошей, щоб оновити парк зернозбиральної техніки, про що часто розповідають їх керівники, а з другого — навіть за половину цих коштів можна купити півтисячі сучасних комбайнів. Причому, значні площі присипало снігом на ланах великих аграрних структур, у яких є й жнивні агрегати, й потужності для зберігання збіжжя. Виправдовуючись, у цих підприємствах кажуть, що, мовляв, у листопаді не збирали, бо вичікували, адже пішли дощі й качаниста набрала до 30% вологи. Щоб висушити тонну такого зерна, треба вкласти до 500 гривень. Адже для зберігання на елеваторах вологість качанистої не повинна перевищувати 15%.
До того ж кукурудзяні жнива за часом збіглися зі збиранням соняшнику, й у багатьох агроформуваннях робили вибір на користь останнього. Олійна культура нині в ціні — переробники уже дають за тонну 4,8—4,9 тисячі гривень. Та й соняшник надто чутливий до негоди. Зайва волога істотно зашкодить його якості, опісля жодне сушіння не допоможе. Натомість, кукурудза невибаглива, деінде практикують, що вона стоїть у полі до весни, аж потім її збирають. Звісно, у сніг комбайни у поле не зайдуть, та й зерно з обледенілого качана важко вимолотити. Але погода — річ мінлива. Тож не треба дивуватися, що коли трохи зійде сніг і пригріє сонечко, на зимових ланах з’явиться зернозбиральна техніка. Врешті-решт, нічого страшного. Просто в Україні продовжуються жнива.
 
До речі
 
Сушарок катастрофічно бракує
 
Якщо вірити повідомленням Мінагропроду, в країні ударними темпами збирають кукурудзу. За перший тиждень грудня качанисту обмолочено на 84 тисячах гектарів. Втім, 106,8 тисячі гектарів кукурудзи, навіть за офіційними даними, все ще залишається на ланах. Найбільша кількість на Сумщині — 48,7 тисячі гектарів, 16,2 тисячі — на Хмельниччині, 16,1 тисячі — на Полтавщині, 13,5 тисячі — на Чернігівщині.
Причин, що цьогоріч сповільнили, а деінде — унеможливили збирання кукурудзи, вважають фахівці ІА «АПК-Інформ», декілька. Одна з основних — низька забезпеченість сільгоспвиробників сушильною технікою. Так, згідно з результатами досліджень, лише 42 відсотки середніх і малих господарств мають зерносушарки. Це ускладнює оперативне досушування збіжжя, що збирається за несприятливих погодних умов. А наявний парк зерносушарок просто не справляється зі значно збільшеним потоком зерна.
Ще однією причиною можна назвати засушливі умови нинішнього літа, через що у багатьох агроформуваннях помітно знизилась врожайність качанистої. Сільгоспвиробники, які сіяли кукурудзу замість загиблих озимих і не отримали очікуваного результату, просто не мають достатньо ресурсів для збирання, а часто — не бачать у цьому сенсу.
До речі, за три останні роки посівні площі під кукурудзою зросли більш як удвічі — з 2,1 млн. га у 2009-му до 4,7 млн. у 2012-му. Зокрема, на Тернопільщині посівні площі за цей період з 58 тис. га розширилися до 123 тис. Основним напрямком збуту кукурудзи є експорт, обсяги якого з 1 липня по 5 грудня становили близько 4,6 млн. тонн, проти 2,8 млн. за аналогічний період минулого сезону.
Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.