84-річний раціоналізатор навчився колоти поліна без сокири
 
На селах вже давно викопали картоплю. Але ще є робота. Багато хто із селян Чернігівщини продовжують заготовляти на зиму дрова. Ні, це не ледацюги, які досиділи до останнього. У господарів підсохлі за літо дрова вже лежать акуратно складеними під стріхами хлівів, повіток. Але добавка до зробленого запасу не зашкодить. Хто його знає, яка там буде зима! Біля багатьох дворів — розпиляні привезені колоди. Чоловіки рубають дрова.
У селі Петрики Ріпкинського району є газ. Але... біля багатьох дворів лежать привезені стовбури сухостою. За рубанням дров я й застав 84-річного Василя Платоновича Анісовця (на знімку). Щоправда, він здивував своєю «сокирою». Зовсім вона була несхожа на звичну.
 
— Це я так вже років зі двадцять колю, — похвалився ветеран-механізатор, який, як з’ясувалося під час розмови, також 17 років був бригадиром тракторної бригади.
Чоловік зробив собі полегшення:
— Хлопці допомогли мені виточити гостру «піку». Вставив я її в коробку передач із старого комбайна. Ну, і все це крутить електромотор потужністю 4 кВт.
Василь Платонович продемонстрував, як працює нехитрий пристрій, що схожий на невеличку гарматку. Він приклав до «піки», яка крутиться, деревину, і вона почала колотися. Спочатку розколов її наполовину. Потім у такий же спосіб «розбив» великі поліняки на дрібніші.
— Треба добре тиснути? — цікавлюся.
— Та ні. У півсили.
— А для чого вам дрова, якщо газ є?
— А ми ними топимо одну грубку в хаті, а другу — в літній кухні. Бо там їсти худобі готуємо. А якщо палити тільки газ, то дорого вийде...
Чоловік спиляв стару вербу в городі. Притяг її трактором до будинку.
— Так ви ще й на техніці їздите? — здивувався я, оскільки Василь Платонович вже зігнутий у попереку.
— О, та він ще трактором город оре, — додає його дружина Ганна Іванівна.
Одне слово, молодці. Незважаючи на поважний вік, порають двох свиней, тримають з 20 курей, вирощують картоплю, іншу городину.
Сільський раціоналізатор продемонстрував мені ще один свій винахід. Він виготовив пристрій для тертя яблук. Крутиш колесо за ручку і відро яблук швидко перетворюється на м’якоть та сік. Дещо змінив — і пристрій перемелює зерна кукурудзи на борошно...
У доброго хазяїна, як мовиться, все до ладу!
Чернігівська область.
Фото автора.