Таку пропозицію озвучив голова Тернопільської облдержадміністрації Валентин Хоптян. Нині в області проживає 1229 сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. При загалом позитивній тенденції до усиновлення (понад 800 дітей виховуються у родинах опікунів та піклувальників, понад 200 — у прийомних сім’ях та дитячих будинках сімейного типу) все ще стабільно високою залишається кількість дітей, які підлягають усиновленню: їх 334. За дітьми до п’ятирічного віку потенційні усиновлювачі стоять у черзі, тим часом, як 85 відсотків сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, віком 8 років і старші. Менше шансів бути усиновленими у дітей, які мають проблеми із здоров’ям, а також рідних братів і сестер, котрих законодавство не дозволяє розлучати.

І хоча над кожною сиротою, дитиною, позбавленою батьківського піклування, а також над малолітніми правопорушниками встановлено персональне шефство працівників органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, педагогів, працівників міліції, представників соціально відповідального бізнесу, громадських, релігійних організацій, виконкомами місцевих рад призначено уповноважених у справах дітей на громадських засадах, але цього замало. Було б добре, якби такі діти мали хресних батьків, адже це велика відповідальність не лише перед сиротами, громадськістю, а й перед Господом. Першими такий приклад подали голова Гусятинської районної ради Надія Хоптян та керівник служби у справах дітей облдержадміністрації Степан Герасимів, які стали хресними батьками сиротам з села Красне Гусятинського району.

Особливо важлива їх допомога, коли йдеться про захист майнових і житлових прав сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. Лише 140 з них володіють житлом на правах власності, взагалі не мають його 327 дітей. Соціальний гуртожиток торік отримали лише двоє сиріт, а під будівництво житла для них виділено всього 11 земельних ділянок. Між тим земля поблизу райцентрів роздається направо і наліво чиновникам та їхнім родичам. І хоча прийнято обласну програму забезпечення житлом сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування на 2013—2015 роки, але відомо, наскільки погано такі програми фінансуються. Між тим  у селах є немало порожніх будинків, які можна придбати для сиріт. Чи прикладуться до цього чиновники та представники бізнесу? Чи візьмуть на себе благородну і відповідальну місію хресних батьків?

 

Тернопільська область.