У місті Дубровиця практикують унікальні методи реабілітації інвалідів. Для цього при школі бойового гопака створили фізкультурно-спортивний клуб для інвалідів «Джура». Там разом із здоровими людьми, які опановують техніку рукопашного бою, проходять реабілітацію люди з особливими потребами. Тренер Петро Велінець об’єднав понад три десятки спортсменів віком від шести до сорока років. Для кожного розробив індивідуальну програму навантажень. Адже секцію відвідують люди з різними нозологіями: порушеннями опорно-рухового апарату, вадами слуху, зору, нирок та іншими захворюваннями.

— Вже за півроку унікальних тренувань перший вихованець із ДЦП став чемпіоном з рукопашного бою, змагаючись із здоровими однолітками, — розповів Петро Велінець.

Позитивні приклади нетрадиційного лікування людей з обмеженими можливостями зробили секцію популярною, на заняття приїжджають громадяни, які мешкають за сорок кілометрів від Дубровиці. Так, Василь Рожко, який пересувається на інвалідному візку, дістається із села Жадень Дубровицького району. Чотирнадцятирічний хлопець важить 35 кілограмів, а піднімає штангу 72 кілограми. У фізкультурно-спортивному клубі для інвалідів «Джура» він готується до Параолімпійських ігор і мріє здобути медаль.

Втім, після занять в унікальній «групі здоров’я» Василь Рожко не лише визначився з головною метою в житті — стати чемпіоном із пауерліфтингу, а й розкрив інші таланти: їздить на всеукраїнські змагання з тенісу, перемагає майстрів у шашках та шахах і навіть «воротарює», граючи у футбол із сільськими однолітками. А це не лише фізична, а й психологічна реабілітація дітей, вважають їхні батьки.

Саме тому голова Дубровицької райдержадміністрації Олександр Шатов, який до призначення на цю посаду був спонсором клубу інвалідів, нині ініціює створення на його базі реабілітаційного центру. Адже маючи статус комунального закладу, він зможе одержувати бюджетну підтримку та допомагати ще більшій кількості дітей з особливими потребами.

— Клуб мав підтримку і від голови Рівненської облдержадміністрації Василя Берташа, — розповів Петро Велінець. — За його сприяння у зал закупили тренажери.

Рівненська область.