У Верховній Раді тривають дискусії щодо скасування депутатської недоторканності. І хоча це питання є одним із пунктів Коаліційної угоди і для напрацювання узгодженого законопроекту про внесення змін до Конституції в парламенті має бути створено Тимчасову спеціальну комісію, навіть усередині парламентської більшості — немає одностайності.

Три політичні сили, що входять до парламентської коаліції, — «Народний фронт», «Самопоміч» і Радикальна партія Олега Ляшка — виступають за скасування недоторканності не лише з народних обранців у парламенті, а й суддів та Президента. Із Блоком Петра Порошенка та «Батьківщиною» ще тривають дискусії та узгодження. Блок Порошенка взагалі виступає проти позбавлення глави держави імунітету. «Самопоміч» пропонує учасникам коаліції розробити єдиний закон «Про скасування недоторканності», щоб не вийшло так, як у минулому парламенті з люстраційним законом — доки кожна фракція пропонувала свій варіант, жоден законопроект не міг пройти через сесійну залу. 

Позбавлення депутатської недоторканності має полягати в тому, щоб парламентарій не міг сховатися за мандат і уникнути відповідальності у разі скоєння злочину, вважає народний обранець Леонід Ємець («Народний фронт»). Однак у Верховній Раді не можна позбавляти депутата права голосувати так, як він вважає за потрібне, а також обмежувати його висловлювання у сесійній залі. «Щодо суддів, то виникне питання, чи не буде здійснюватися тиск на них під час прийняття рішень, — зазначив Ємець. — Треба залишити суддям імунітет у частині прийняття рішень, а все інше, що суддя вчиняє, як громадянин, — збив когось на машині, вкрав, зняв проститутку, -він має відповідати перед законом, як і всі». Питання щодо Президента, на думку депутата, мають бути врегульовані в іншому законі — про імпічмент. 

У «бойових командирів» настрій менш оптимістичний. Семен Семенченко («Самопоміч») передбачає, що реалізація цієї ініціативи буде непростою. «Бо в країні є спроба контрреволюції, що проявляється через феномен Опозиційного блоку, в подіях на сході та всередині країни», — зазначив він. І щоб законопроект не «потонув» у «погодженнях» та інтригах всередині парламенту, депутат пропонує проводити всі обговорення максимально публічно і відкрито. А при парламентських комітетах з питань національної безпеки та оборони і боротьби з корупцією Семен Семенченко запропоновував утворити Центр прийняття рішень для узгодження законодавчих рішень і публічного обговорення всіх ініціатив. 

«Мета скасування недоторканності — забезпечити конституційну норму про рівність усіх громадян України перед законом, у тому числі й народних депутатів, суддів, Президента», — зауважує народний депутат Віктор Галасюк (Радикальна партія Олега Ляшка). Водночас, на його думку, для очищення влади мало лише одного закону про скасування недоторканності, — потребує реформування та подолання корупції вся система державної влади, на посади державних службовців мають прийти нові, патріотичні та головне компетентні люди.

«Уже є парламентарії, які виступають проти скасування недоторканності, — каже Єгор Соболєв («Самопоміч»), — судді категорично проти скасування своєї недоторканності, вони кажуть, що з такими прокурорами ми боїмося. Але коли Президент, парламент і суди будуть зацікавлені, щоб в Україні існувала система правосуддя і справжніх правоохоронних органів, вони це зроблять. Після Євромайдану змінилися керівники держави, риторика, але і суди, і правоохоронна система фактично далі залишаються корумпованими монстрами. Бо це дуже влаштовує людей, які стоять над законом, всіх, хто має недоторканність. А коли кожен депутат, Президент, суддя знатимуть, що він стоїть під законом, то він так само, як і український громадянин, хотітиме, щоб закони працювали. І це буде потужним способом включити у потрібні реформи весь парламент, всю президентську гілку влади і суддів. Тоді матимемо дуже хороший грунт для подолання корупції, це дуже укріпить оборону і, безумовно, це матиме великий сенс для запуску економіки».