Організована злочинність та корупція загрожують національній безпеці та конституційному ладу держави, негативно впливають на різні сторони суспільного життя: соціальну і правову сфери, економіку, політику, міжнародні відносини.

Кардинально змінити інструментарій боротьби з цим ганебним явищем вдалося завдяки ухваленому Верховною Радою України торік Закону «Про засади запобігання і протидії корупції». Тепер за вчинення корупційного діяння передбачено не лише адміністративну, а й кримінальну відповідальність. Завдяки скоординованим діям правоохоронних органів протягом поточного року прокуратурою Вінницької області порушено та прийнято до провадження 14 кримінальних справ про злочини з ознаками корупції, із яких 13 — направлено до суду.

Результати нашої роботи вінничани знають за резонансними подіями. Це і затримання на гарячому голови обласної організації товариства сприяння обороні України в області, який вимагав та одержав неправомірну вигоду в сумі 1,6 млн. грн. за укладання договору купівлі-продажу будівлі та споруд. І щодо начальника Державної служби з лікарських засобів в області, який з травня минулого по січень поточного року одержав від різних суб’єктів підприємницької діяльності понад 62 тис. грн. за сприяння в отриманні ліцензій на право здійснення роздрібної торгівлі лікарськими засобами. Викрито також і неправочинні дії голови Барської районної ради, яка вимагала та одержала 8 тис. грн. хабара за укладання договору оренди приміщення в районному центрі дозвілля для проведення ярмарки промислових товарів.

Ніде правди діти, на жаль, корупція проникає і в правоохоронні, контролюючі органи. Тим самим корупціонери кидають тінь на чесних і порядних колег. Прокуратурою області направлено до суду кримінальну справу стосовно заступника начальника управління податкової служби в області, який вимагав та одержав 10 тисяч доларів США як частину хабара за непроведення позапланової документальної перевірки підприємства.

За матеріалами управління боротьби з економічними злочинами обласної міліції у вересні нинішнього року Генеральною прокуратурою України порушено кримінальну справу стосовно судді Іллінецького районного суду, який отримав хабар у розмірі 3 тисяч гривень за зміну вже проголошеного судового рішення. Досудове слідство проводиться прокуратурою області, і найближчим часом справу буде направлено до суду. Сподіваємося, що за всіма цими кримінальними справами судами будуть призначені адекватні покарання.

За вироком Замостянського районного суду Вінниці засуджено до п’яти років позбавлення волі умовно, з позбавленням права обіймати посади в органах державної влади та управління строком на три роки, працівника податкової міліції, який, зловживаючи своїм службовим становищем, заволодів коштами приватного підприємця в сумі 10 тисяч гривень.

Загальна сума хабарів та неправомірної вигоди, отриманої протягом поточного року службовцями, становила майже 1,9 мільйона гривень та 11,5 тисячі доларів США.

Припинено діяльність трьох організованих злочинних груп із корумпованими зв’язками, дві з яких завдали збитків державному бюджету на суму майже в мільйон гривень.

Керівник контролюючого органу разом із керівником органу місцевого самоврядування одного з районних центрів створили схему розкрадання бюджетних коштів, які перераховувались з міського бюджету на рахунок підконтрольного приватного підприємця за нібито виконані роботи. У такий спосіб члени злочинної групи заволоділи коштами місцевого бюджету в сумі понад 800 тисяч гривень.

Загалом організованими злочинними групами з початку року завдано збитків на суму 1,1 мільйона гривень. З метою їх відшкодування накладено арешт на майно обвинувачених на більш як 1,5 мільйона гривень. Крапку в цих справах поставить суд. 13 обвинувальних вироків уже набули законної сили, і винні відбувають покарання.

За вироком суду призначено покарання у вигляді від 7 до 10 років позбавлення волі членам злочинної групи, які на чолі з керівником одного з підприємств Жмеринського району вчинили розкрадання бюджетних коштів на суму понад 820 тисяч гривень. Державні кошти перераховувались приватним особам у рахунок оплати за роботи, які вони не виконували.

ФАКТ

Найбільша сума хабара на Вінниччині становила в нинішньому році 1,6 мільйона гривень. Загалом правоохоронцями встановлено отримання хабарів на суму майже два мільйони гривень.

Довідково

Протягом двох останніх років спецпідрозділами органів внутрішніх справ і служби безпеки Вінницької області знешкоджено діяльність 16 організованих злочинних угруповань. До їх складу входили 55 осіб, які вчинили 100 злочинів. У судах області прокуратурою підтримується державне обвинувачення за 18 кримінальними справами про вчинення організованими злочинними групами розбоїв, грабежів, крадіжок майна громадян і розкрадання бюджетних коштів, незаконне поводження зі зброєю, збут наркотиків і психотропних речовин.

Олег ХРЯПА, старший радник юстиції прокуратури Вінницької області.

Фото надане прес-службою прокуратури Вінницької області.