Щоб виконати обіцяне, треба мати не тільки добру пам’ять, а й совість
 
Журналістська фантазія — річ небезпечна. Передусім для здоров’я. Ось недавно грішним ділом уявив триповерхову хатинку одного з «батьків» Бердянська, яку сантехнік Афоня відключив від водопостачання. Іншому перекрили каналізаційний вентиль, а в квартирі третього опломбували електролічильник. Уявив і здригнувся, спітнів від жаху, в печінці закололо. Це ж які незручності слугам народу, які кола пекла їм треба було б пройти, щоб повернути собі блага цивілізації. А скільки голів полетіло б у тих, хто дозволив би собі вентильно-рубильникове, вибачте за неологізм, свавілля...
Однак ці вигадки — маніловщина, не більше. Ви чули, щоб наші поважні начальнички терпіли образи, знущання, лиходійство? Щоб над ними глумилися так, як дехто з них над співвітчизниками?
А сидять такі мудрагелики (хтось сперечатиметься?) на всіх гілках влади. Про них розповіла Ганна Кацович, за листом якої автор написав статтю «На Бердянській косі щедрі чиновники пропонують побудувати вертолітний майданчик» («Голос України» за 06.06.2012). У ній йшлося про родину, яка 60 років користувалася під’їзною дорогою до батьківського дому, а в 2009-му випадково дізналася, що дорога та відійшла фірмі «Вадис». Новому власнику ділянки, який задумав будувати на ній готель, ясна річ, гучно чхати хотілося на інтереси аборигенів. Надто маючи на руках рішення міської ради ще від... 26.07.2007. Обранці народу тишком-нишком передали те, що не передається, навіть не напруживши бодай одну звивину в сократівських головах і не запитавши у клерків, що готували питання на сесію: а як добиратиметься сім’я до хати? Гаразд, помилилися депутати (вони теж люди і, можливо, теж обмануті). Чому їхні послідовники не виправляють абсурдного, щоб не сказати дурного, огріху? Його скандальність не тільки в тому, що людей позбавили єдиного шляху до будинку (з трьох боків — сусідські паркани), а й в дивовижній впертості «батьків» міста зробити крок до жертв правової недолугості.
Перший заступник голови С. Ткаченко у своєму листі від 11.09.2009 не приховував роздратованості від чергової скарги. Він повідомив, що самі скаржники та сусіди у відповідному акті підписалися і тим самим погодили зовнішні межі земельної ділянки. Начальник нагадав, що за законом виконком «має право не розглядати звернення одного і того ж заявника... з одного і того ж питання» і душевно порадив «у випадку незгоди з наданою відповіддю... оскаржити її в судовому порядку». А підлеглі градоначальників (за твердженням Ганни Кацович) люб’язно, з усмішками на вузьколобих обличчях, рекомендували придбати вертоліт...
Родина Кацович торік вирішила потурбувати міського голову Олексія Бакая. Чи не в його компетенції доручити службам підготувати питання і розглянути його на сесії, припинивши тим самим знущання над жертвами безвідповідального депутатського корпусу, який заблукав між трьох сосен? У відповідь — чергова відписка заступника міського голови С. Матвєєва. Арія з тієї ж опери: була комісія, яка переконалася в тому, що ви уже знаєте, акт про встановлення на місцевості та погодження зовнішньої межі земельної ділянки підписано представниками суміжних землекористувачів; якщо вважаєте, що підписи підроблені — ідіть ви в прокуратуру.
Вочевидь, керманичі не відчули запаху криміналу або просто їм стало соромно, що хтось пошив у дурні колективний орган. Хоча про порушення закону вони знали не тільки від бездорожньої родини...
Редакції невідомо, чи направлено Держсільгоспінспекцією відповідне клопотання Бердянській міськраді і чи передані матеріали прокуророві «у разі неусунення порушення».
Знаємо достеменно: влада і правоохоронці бездіють. За заявою про злочин Ганна Іванівна отримала від міжрайонного «ока государевого» очікуваний шедевр байдужості: «...порушень при відведенні земельної ділянки ПП «Вадис» не встановлено».
Бердянське «око» явно підсліпувате, бо навіть після того, як обласне начальство виявило кілька порушень земельного законодавства, правоохоронці їх не бачать. Імовірною підробкою підписів займалася місцева міліція, яка теж не угледіла криміналу. Відібрала зразки підписів у брата Ганни Кацович і на тому заспокоїлася. Одне дивує — куди діла ті зразки, якщо кримінальна справа не порушена. Каже, надіслала експертам, а ті мовчать. Чи надсилала? Може, прокуратурі час проконтролювати виконання її доручення та розібратися в ситуації, не вартій виїденого яйця? А то виходить, що усі професійно брешуть, вибачайте, запевняють, радять, пропонують і обіцяють, а віз і нині там — на дорозі, яку мудрі депутатські голови відтяпали у громади на користь приватника, незважаючи на інтереси іншої людини.
...Уявіть, що так вчинили із землею нинішнього чи колишнього можновладця. Терпів би він таку наругу чи складав гроші на гелікоптер, як гадаєте?..
Бердянськ 
Запорізької області.
 
Факт
 
Із відповіді В. Тихонова, заступника міського голови, травень 2009-го:
 
«Виконавчий комітет міськради розглянув ваше звернення стосовно збереження під’їзду до будинку № 72 по вул. Макарова... Воно прийнято до відома та буде враховано при погодженні планування меж земельних ділянок у вашому кварталі».
 
Дослівно
 
«Перевіркою фактів, викладених у публікації щодо порушення прав громадянки Кацович Г. І. з приводу проїзду до будинку № 72 по вул. Макарова, встановлено таке.
Рішенням Бердянської міської ради від 26.07.2007 року № 15 пункт 3.26 затверджено проект відведення та передано в оренду земельну ділянку площею 0,8592 га ПП «Вадис».
...Акт про встановлення на місцевості та погодження зовнішньої межі земельної ділянки від 04.07.2007 року підписано зі сторони домоволодіння 
№ 72 (вул. Макарова) тільки одним співвласником, що є порушенням ст. 198 Земельного кодексу України.
Проектом землеустрою не було передбачено зону дії сервітуту щодо проїзду до домоволодіння № 72 по вул. Макарова.
Враховуючи наведені вище порушення при виділенні земельної ділянки ПП «Вадис» Держсільгоспінспекцією в Запорізькій області готується клопотання щодо приведення пункту 3.26 рішення від 26.07.2007 року № 15 у відповідність до вимог чинного земельного законодавства. У разі неусунення порушення Бердянською міською радою в установлений законодавством строк, матеріали перевірки будуть передані до органів прокуратури.
О. Дудка, заступник голови облдержадміністрації».
Мал. Миколи КАПУСТИ.