Останнє засідання Виконавчого комітету УЄФА, яке відбулося 6 грудня у Лозанні (Швейцарія), принесло футбольному світу чимало передріздвяних подарунків. Дідом Морозом випало стати Генеральному секретарю УЄФА Джанні Інфантіно (на знімку).

У Києва та Донецька є реальні шанси

Найбільшою і найочікуванішою новиною прес-конференції стало затвердження ідеї концепції УЄФА  Євро-2020 під символічною назвою  «Європа для Європи». «Євро 2020 року відбуватиметься на всьому континенті, у великих містах», — розтлумачив Інфантіно. Таке революційне рішення продиктоване початковою ідеєю президента УЄФА Мішеля Платіні, який озвучив її вперше 30 червня ц. р. під час фінальної прес-конференції у Києві. Таким чином планують відзначити 60-річчя турніру, яке припадає на 2020 рік.

«Ми добре пам’ятаємо прекрасний турнір 2012 року, проте, за лаштунками свята Польща та Україна доклали чимало зусиль, щоб забезпечити необхідну інфраструктуру», — зазначив Д. Інфантіно. Приємно констатувати, що компліменти генсека у бік організаторів цьогорічної європершості лунали упродовж всієї прес-конференції. Він також пояснив, що вимоги до проведення Євро щоразу зростають, і задовольнити їх дедалі важче. Тим паче, що відтепер у турнірі братимуть участь вже 24 команди, а не 16. З цього випливає, що континентальну першість раціональніше проводити на вже готовій інфраструктурі, щоб не завдавати фінансових збитків господарям свята. Можемо зробити висновок, що саме такими і будуть вимоги до кандидатів.

На запитання, чи може розраховувати Україна на проведення матчів Євро-2020 зі своєю інфраструктурою, Інфантіно відповів схвально. «Звичайно, коли ми говоримо про свято для Європи, йдеться не лише про її західну частину», — зазначив він. Тож можемо зробити висновок, що Київ і Донецьк, які наразі відповідають формату проведення такого турніру зі своїми понад 50-тисячними стадіонами, можуть уже готуватися до прийому гостей.

Джанні Інфантіно погодився з тим, що запровадження нової концепції турніру передбачає колосальну роз’яснювальну роботу з фанатами, що і збирається зробити УЄФА, коли матиме на руках більше деталей свого інноваційного плану. Проте він одразу зазначив: треба заздалегідь передбачити, щоб команди, які гратимуть в одній групі, були в одній частині Європи. «Побачите, ми прийдемо зрештою до раціонального рішення», — запевнив генсек УЄФА.

Почекаємо до січня

Під час засідання виконкому президент Союзу європейських футбольних асоціацій доручив опрацювати концепцію Комітету УЄФА зі змагань національних збірних для її обговорення на черговому його засіданні 25 січня наступного року. Тож відповідальність за її вчасне подання несе особисто голова комітету Григорій Суркіс. Відомо, що саме  Мішель Платіні, який є генератором ідеї Євро-2020, наполягає на якнайшвидшому опрацюванні концепції турніру. Пан Суркіс запевнив, що його комітет уже затвердив дати засідань, щоб опрацювати і подати пропозиції до наступного зібрання виконкому.

Очікується, що січнева концепція міститиме пропозиції щодо конкретного формату, структури змагання, кількості міст та вимог до кандидатів. За словами Інфантіно, якщо комітет надасть пропозиції до 25 січня, то виконком вивчить їх до свого наступного засідання 27—28 березня, після чого кандидати зможуть подавати заявки на проведення турніру. А рішення щодо міст—господарів УЄФА Євро-2020 буде оголошено не раніше весни 2014 року. Водночас генсек УЄФА запевнив, що загальноєвропейський формат турніру стосується виключно чемпіонату 2020 року, оскільки йдеться про святкування 60-ї річниці змагання. Про постійну практику говорити ще зарано.

За договірний матч — за грати

Ще одне радикальне рішення, яке ухвалили під час останнього засідання виконкому, пов’язане з давньою критикою ФІФА й УЄФА щодо корумпованості.

УЄФА підтримав запровадження кримінальної відповідальності у європейському законодавстві за договірні матчі. Тож тепер така практика в Європі прирівнюватиметься кримінальному злочину.

Також вирішено заборонити компаніям, агентам та іншим третім особам володіти правами на гравців. УЄФА планує звернутися до ФІФА з проханням ратифікувати цю заборону у глобальному масштабі. Як пояснив Інфантіно, якщо ФІФА не вдасться до відповідних дій, УЄФА розробить і запровадить нормативну базу щодо цієї заборони через Стратегічну раду з професіонального футболу. В цьому разі перехідній період може становити 3—4 роки.

 

Лозанна, Швейцарія.

Фото uefa.com.