Учора в Києві відбулася міжнародна акція протесту. Під одним гаслом разом на вулиці міста вийшли активісти відомих українських та міжнародних екологічних організацій. Учасники акції закликали вітчизняних та іноземних експертів відмовитися від практики продовження термінів експлуатації застарілих атомних блоків вітчизняних АЕС. Так, за даними Національного екологічного центру України 
(НЕЦУ), проектні терміни експлуатації 12 з 15 українських реакторів закінчуються у 2010—2020 роках. Однак згідно з Енергетичною стратегією країни до 2030 року зупинку їхньої роботи не передбачено. Натомість планується продовжити термін їх експлуатації ще на 20 років.
 Свою акцію екологи провели під вікнами Європейського банку реконструкції та розвитку в Києві. Ціль було обрано невипадково. Адже на лютий наступного року заплановано засідання Ради директорів ЄБРР, на якому розглянуть можливість надання НАЕК «Енергоатом» кредиту в розмірі 300 мільйонів євро. Екологи побоюються, що ці кошти направлять на продовження терміну експлуатації АЕС. І все б нічого, та впевненості в тому, що вони працюватимуть безпечно, мовляв, немає. Мало того, учасники акції переконані: безпечний реактор — закритий реактор. 
А тому фінансувати потрібно не продовження життя старих реакторів, а їхнє виведення з експлуатації.
Тим часом, повідомляє прес-служба НЕЦУ, уряд України планує і надалі забезпечувати половину потреби країни в електроенергії за рахунок АЕС. У свою чергу представники мережі неурядових організацій у країнах Центральної та Східної Європи «Бенквоч» у жовтні підготували альтернативний сценарій розвитку енергетичного сектору України. У ньому — жодного слова про подовження роботи старих чи будівництво нових атомних блоків. Натомість акцент зроблено на більшій енергоефективності економіки та посиленні ролі відновлювальної енергетики.
Фото  Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Інші фото з цієї події  шукайте в фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.