Щоб відновити справедливість у питанні виплати пенсії за особливі заслуги місцевим депутатам, народні обранці від фракції КПУ Євгеній Волинець, Сергій Гордієнко та Петро Цибенко підготували законопроект «Про внесення змін до статті 1 Закону «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною» (щодо пенсійного забезпечення депутатів міських, селищних та сільських рад).
Відповідно до проекту, пенсії за особливі заслуги призначатимуться не лише депутатам чотирьох і більше скликань Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, Київської та Севастопольської міських рад, районних, районних у містах, міських рад міст обласного значення в Україні та в колишній Українській РСР, а й депутатам міських, селищних та сільських рад в Україні та в колишній Українській РСР. Відповідно до пояснювальної записки, документ мав набрати чинності вже у січні 2013 року. Але оскільки він матиме вплив на показники бюджету, збільшуючи їх, Комітет Верховної Ради з питань бюджету вважає, що проект потребує доопрацювання в частині визначення дати набрання ним чинності.
Водночас профільний Комітет у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів рекомендував ухвалити документ за основу. У цілому пропозицію народних депутатів підтримують і в Головному науково-експертному управлінні. Однак, зважаючи на те, що різниця між сумою пенсії за особливі заслуги та розміром пенсії, на яку має право особа згідно із законом, фінансується за рахунок коштів державного бюджету, ці видатки включаються до переліку захищених статей видатків головного кошторису країни. Тож відповідно до вимог ч. 2 статті 27 Бюджетного кодексу України законопроект потребує експертного висновку Кабінету Міністрів щодо його впливу на показники бюджету та відповідності законам, які регулюють бюджетні відносини.
Вл. інф.