Сто найактивніших жителів Оникіївської сільради об’єдналися свого часу в громадську організацію «Оникієве для нащадків». І на чолі з сільським головою Інною Воєводою (очолює громаду з 2009 року) почали активно працювати над поліпшенням рівня життя мешканців територіальної громади, благоустрою її населених пунктів. 
Завдяки об’єднанню зусиль цих людей, їх ініціативності, сільська рада виборола грант обласного конкурсу проектів та програм розвитку місцевого самоврядування в розмірі 50 тис. грн. на проведення реконструкції меморіального комплексу воїнам-землякам, які загинули в роки Великої Вітчизняної війни.
Активна позиція сільського голови та громадської організації стали запорукою того, що сільська рада перемогла і в міжнародному проекті ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду». Як результат — оникіївці успішно реалізували енергозберігаючі заходи у місцевій загальноосвітній школі І—ІІІ ступенів і сільській лікарській амбулаторії на загальну суму близько 300 тис. грн.
По-новаторськи підійшли тут і до вирішення питання щодо забезпечення безперешкодного доступу жителів сільської ради до публічної інформації. За сприяння всеукраїнського громадського об’єднання «Асоціація сприяння самоорганізації населення» та фінансової підтримки Міжнародного фонду «Відродження» сільською радою у рамках програми «Посилення впливу громадянського суспільства» реалізовано проект «Перші кроки до успіху». Завдяки йому в сільській бібліотеці нині діє громадська світлиця. Тут сільчани не тільки отримують підтримку своїх ініціатив і бажання співпрацювати з органами місцевого самоврядування, виконавчої влади на покращення умов проживання, а й реальний доступ до публічної інформації, розміщеної на офіційних сайтах районної, обласної та державної влади. А також можливість впливати на прийняття рішень органами місцевої влади. 
Попри досягнення, голові Маловисківської районної ради Світлані Сосновській, сільському голові Оникієвого Інні Воєводі та голові Кіровоградської обласної ради Миколі Ковальчуку не дають спокою нові ідеї та задумки щодо покращення життя сільських громад.
Фото автора.
Довідка
До складу Оникіївської сільської ради входить п’ять населених пунктів, загальна кількість мешканців — майже 1700 осіб. Сільська територіальна громада займає понад сім із половиною тисяч гектарів землі.