Сьогодні в Україні відзначають День місцевого самоврядування. Хоча, якщо подивитися правді у вічі, нині самоврядування у країні немає. Це — місцеве «самоврятування», тобто кожен рятується як може, переконаний народний депутат, представник Комітету Верховної Ради з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Сергій Гордієнко (КПУ) (на знімку). Жодного разу з моменту ухвалення закону про місцеве самоврядування держава не забезпечила стовідсоткове фінансування делегованих нею ж повноважень. Нині, щоб вирішити навіть елементарні питання, громади вимушені звертатися по ресурси до органів центральної влади. Так не має бути, переконаний депутат.

Вихід із цієї ситуації лише один — реформа. Проте на неї потрібно наважитися, мати політичну волю. Більшість країн, у тому числі й наш найближчий сусід Польща, наважилися. Ми ж замість рішучих дій продовжуємо лише дискутувати на цю тему.

Перш за все, необхідно забезпечити реальне функціонування органів місцевого самоврядування і насамперед його фінансову самостійність. Усе це передбачено в проекті закону «Про місцеве та регіональне самоврядування в Україні», одним із співавторів якого є Сергій Гордієнко. Парламентарій не приховує: законопроект дещо випереджає час, адже політичної волі для запровадження реальних змін і досі немає. А цей законопроект, між іншим, потребує змін до Конституції.

— Ми розуміємо, що швидко ухвалити законопроект не вдасться. Але принаймні обговорити наявні в суспільстві проблеми треба. Маємо врешті визначитися: забезпечуватимемо виконання Європейської хартії місцевого самоврядування і дамо йому реальні важелі, чи й надалі муніципалітети залежатимуть від органів виконавчої влади, — наголосив депутат.

У новому скликанні С. Гордієнко, який пройшов до парламенту за списками Компартії, знову планує працювати у Комітеті з питань державного будівництва та місцевого самоврядування. Тож запевняє: муніципалітети можуть розраховувати на його лобі у цьому питанні. А рекомендації асоціацій та очільників рад обов’язково візьмуть до уваги, адже хто, як не вони, знають усі проблеми на місцях і способи їх вирішення. А представникам громад і справді є що сказати, зокрема, що і як необхідно змінити у першу чергу.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.