Виставка «Викотіть бочки... З історії пивоваріння в Чехії та на Волині» відкрилася у Волинському краєзнавчому музеї. Її організаторами, крім, власне, самого музею, директором якого є Анатолій Силюк, стали Надзвичайний та Повноважний Посол Чеської Республіки в Україні Іван Почух, Генеральний Консул Чеської Республіки у Львові Давід Павліта та голова правління ВАТ «Луцький пивзавод» Анатолій Конзера.
Археологи довели, що волиняни з прадавніх часів вирощували на своїй землі ячмінь, який був основою для приготування цього напою. Поборові документи пізнього середньовіччя з волинських шинків та корчем свідчать про значне переважання пива над горілкою, яка тоді лише почала завойовувати популярність.
Розвиток пивоваріння на Волині у ХХ столітті пов’язаний з переселенцем з Чехії Вацлавом Земаном (1854—1938), який 1888 року збудував у Луцьку свою першу броварню. Споруда того заводу й досі збереглася і є чи не єдиною пам’яткою промислової архітектури тієї доби в обласному центрі.
Серед перших відвідувачів виставки були представники місцевої чеської громади. Зауважимо, що на довоєнній Волині жило багато чехів-колоністів, у Луцьку діяла чеська школа. І сьогодні чеська громада у Луцьку досить активна, це підтвердив підготовлений нею прекрасний концерт.
На знімку: старовинні пивні кухлі.
Фото автора.