Міжнародний олімпійський комітет позбавив медалей одразу чотирьох олімпійців Афін-2004, серед яких і наш Юрій Білоног, котрий тоді став чемпіоном у штовханні ядра. Про це оголошено на прес-конференції МОК у Лозанні.
Ще троє афінських олімпійців, в яких теж відібрали нагороди через позитивні повторні допінг-проби, також із пострадянського простору. Це стосується росіянки Світлани Кривельової, якій, до речі, «бронза» у штовханні ядра перейшла від дискваліфікованої за допінг співвітчизниці — Ірини Коржаненко. Тепер, за правилами, цю відзнаку мала б отримати Надія Остапчук з Білорусі, котра посіла четверте місце. Як відомо, вона цього року виграла Олімпіаду у Лондоні, а згодом була дискваліфікована за допінг.
Здадуть свої медалі ще двоє білоруських олімпійців: Іван Тихон, який здобув вісім років тому «срібло» у метанні молота, і бронзова призерка Афін у метанні диска Ірина Ятченко.
У серпні 2012 року, за кілька тижнів до закінчення терміну зберігання допінг-проб (за правилами, він становить вісім років) Всесвітня антидопінгова агенція (WADA) провела перевірку 110 з узятих 3667. Під час цієї повторної перевірки, позитивними були п’ять тестів — у всіх виявлений анаболічний стероїд оксандролон.
Замкнув неславний перелік російський важкоатлет Олег Перепечонов, відзначений в Афінах «бронзою». Однак, за інформацією МОК, рішення щодо нього ще не остаточне. Усі п’ятеро спортсменів вже завершили кар’єру. Юрій Білоног за час своїх виступів ставав чемпіоном Європи-2002 і бронзовим призером чемпіонату світу-2003.
На прес-конференції також стало відомо про відтермінування рішення щодо вилучення бронзової нагороди Олімпіади 2000 року у американського велогонщика Ленса Армстронга.
Заява про вилучення медалей у олімпійців Афін стала логічним продовженням політики президента МОК Жака Рогге, який погодився з посиленими засобами боротьби з допінгом, які запропонувала WADA.
— Відтоді (2004 рік) було досягнуто певного прогресу, нас поінформували про поліпшення тестів і нові способи перевірки, — розповів Жак Рогге. — Що більше у вас часу, то вища ймовірність того, що наука надаватиме у розпорядження кращі тести. Сьогодні розглядається пропозиція щодо поправки до кодексу WADA, щоб збільшити період покарання за позитивний допінг введенням тестування терміном до 10 років. Це нам дасть більше можливостей для обробки тестів. Але треба ще перевірити, чи зможуть проби витримати такий тривалий період.
 
Лозанна, Швейцарія.