Робота Підготовчої депутатської групи увійшла в конструктивне русло. Це стало можливо після того, як парламент ухвалив зміни до Регламенту, які стосуються особистого голосування народних депутатів. «Ми зняли одну з проблем, яка розділяла нас. І у нас є підстави далі працювати для забезпечення підготовки початку роботи Верховної Ради сьомого скликання», — зауважив голова Підготовчої депутатської групи Володимир Литвин.
Підготовча група обговорила питання розміщення народних депутатів у сесійній залі. З напрацьованим відповідною підгрупою на чолі з комуністом Валентином Матвєєвим проектом погодилися не всі представники політичних сил. Зауваження мали представники опозиції. Після тривалої дискусії дійшли до такого компромісу: до 13-ї години п’ятниці опозиція має подати свої пропозиції до профільної підгрупи, якщо буде потрібно, вона скличе засідання на 16-ту годину. Остаточний результат Підготовча депутатська група ухвалить у понеділок о 10-й годині ранку. Це крайній термін, адже, як відомо, о 15-й годині новообрані народні депутати вже мають ознайомитися зі своїми робочими місцями.
Текст присяги народного депутата Підготовча група затвердила без зауважень. Водночас до порядку проведення церемонії складання присяги, на пропозицію В. Литвина, було внесено деякі зміни. Відповідно до них, після складання присяги депутатам одночасно з карткою для голосування вручатимуть постійні посвідчення народних депутатів. Інакше депутатам групами доведеться ходити до ЦВК і отримувати ці посвідчення.
Відповідно до затвердженого Підготовчою групою порядку відкриття та проведення першої сесії 12 грудня з 10-ї до 12-ї години відбудеться урочисте засідання Верховної Ради сьомого скликання. О 12-й розпочнеться перше засідання новообраного парламенту. Підготовча група затвердила також склад тимчасової президії, до якої зазвичай входять голова Підготовчої групи та представники кожної політичної сили. Головування відбувається по черзі. Так, до складу президії увійшли від Партії «Удар» — Віталій Ковальчук, від ВО «Свобода» — Руслан Кошулинський, від Партії регіонів — Олександр Єфремов, від КПУ — Петро Симоненко. ВО «Батьківщина» з кандидатурою поки що не визначилася і пообіцяла зробити це найближчим часом. Крім того, на засіданні було обрано заступника голови та секретаря Підготовчої депутатської групи. Ними, відповідно, стали Борис Тарасюк («Батьківщина») та Валерій Карпунцов («Удар»).
Під час засідання також було погоджено проект постанови про порядок висвітлення діяльності Верховної Ради сьомого скликання. Остаточне рішення ухвалюватиме Верховна Рада.
Проект розміщення народних депутатів у сесійній залі, з яким не погоджуються представники опозиції.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.