У селі Запруддя Камінь-Каширського району встановили меморіальну дошку на честь видатної письменниці. Тут, серед розкішної волинської природи, у колі селян, які знали та переповідали безліч легенд і народних казок, черпала мудрість і творчу наснагу велика Лесина родина.

Історія зберегла свідчення про те, що сюди з родинного маєтку у Колодяжному не раз приїжджали батьки Лесі України Петро Косач та Олена Пчілка зі своїми дітьми Ольгою, Оксаною, Ізидорою, Миколою, Михайлом. На початку ХХ століття в селі проживала рідна тітка письменниці Олена Тесленко-Приходько з чоловіком. Директор Камінь-Каширського краєзнавчого музею Наталія Пась переконана, що в Запрудді бувала і сама Леся.

Тепер про неї землякам нагадуватиме меморіальна дошка, виготовлена у вигляді розкритої книги, на сторінках якої викарбувано слова поетеси: «Ой, чи так красно жити в якій країні, як тут, на нашій Волині».

Урочиста подія ще раз засвідчила: волиняни люблять і шанують свою землячку. Роботи виконані за рахунок добровільних пожертвувань і за підтримки депутатів районної ради.

Вл. інф.

На знімку: на відкритті меморіальної дошки виступає голова Камінь-Каширської райдержадміністрації Іван Вовк, ліворуч від нього один із ініціаторів спорудження меморіалу голова районної ради Віктор Сус.

Фото з сайту «ВолиньPost».