«Нині можна купити порошкове молоко в пакеті. Скажіть, хоч щось корисне в ньому зберігається?» — запитує наш читач Іван Ільїн із Харкова.
Як роз’яснили експерти, сухе (порошкове) молоко не можна назвати ненатуральним. Його отримують, висушуючи звичайне незбиране молоко, надоєне від корови. При цьому корисні речовини в продукті зберігаються, за складом і калорійністю воно практично нічим не відрізняється від «оригіналу».
— Щоправда, у сухому молоці губиться від 10 до 30 відсотків вітамінів, — каже експерт центру «Тест» Ніна Кильдій. — Вітамін С руйнується повністю, хоча, слід зауважити, що молоко ніколи не розглядалося як основне його джерело. Крім того, під час висушування будуть незначні втрати білка й кальцію.
Читачі побоюються, що в пакеті з питним молоком може виявитися лише розведений порошок. Такий продукт слід називати «молоко відновлене». Імовірність використання цієї технології зростає взимку, коли надої в корівок падають. Але повністю замінити свіже молоко порошковим неможливе — з’явиться неприродний присмак. Навряд чи цей «шедевр» матиме великий попит у наших покупців...
На жаль, сьогодні в Україні жодна лабораторія не зможе перевірити, з якого саме молока — незбираного чи відновленого — зроблено той або інший продукт. Тож споживачеві нічого не залишається, як покладатися на власний смак і довіряти «перевіреним» торговельним маркам.
У складі нашої ряжанки або м’якого сиру можна побачити й незбиране молоко, й відновлене з порошку. Його використовують також для нормалізації питного молока — доведення його до певного рівня за жирністю. Якщо сировина має жирність вище необхідної, до неї додають знежирене молоко — звичайне або порошкове. Якщо сировина недостатньо жирна, до неї додають сухі вершки.
Побутує міф про те, що порошкове молоко не скисає. Насправді, щойно сухий концентрат розбавляють (відновлюють) водою, продукт набуває такої властивості.
Словничок покупця
«Незбиране молоко» — це натуральне молоко, яке не зазнало жодної додаткової обробки, крім термічної.
«Нормалізоване молоко» — молоко, доведене до певної жирності (приміром, до 2,5 або 3,2 відсотка).
«Відновлене молоко» — молоко, отримане із сухого молока, розведеного водою.