Сьогодні у Вінницькій облраді на засіданні круглого столу на тему: «Самоврядна Вінниччина: сьогодні і завтра» обговорюватимуть перспективи реалізації реформи місцевого самоврядування та децентралізації державної влади.
Як стало відомо, на зібранні за участю керівників органів місцевого самоврядування, голів районних та міських рад, депутатів облради ініціюватимуть прийняття звернення до керівництва держави про визначення Вінниччини пілотним регіоном у проведенні реформи. Вінничани одними з перших у державі підготували Концепцію реформи місцевого самоврядування і тепер пропонують втілити її в життя на прикладі свого регіону.
— Наш документ базується на кращих зарубіжних зразках, — каже голова Вінницької облради Сергій Татусяк. — Ми детально вивчили досвід Польщі. Їхню реформу місцевої влади називають однією з кращих у Європі. Є чого повчитися. Ми налагодили з польськими громадами тісні контакти. З ними співпрацюють понад двісті територіальних громад нашої області. Керівники громад, депутати сільрад неодноразово виїжджали у Польщу, щоб вочевидь побачити, як сусіди налагодили роботу самоврядних органів. Поляки з радістю діляться своїми напрацюваннями, кажуть, що готові допомагати нам у проведенні реформи.
Сергій Татусяк переконаний, що наступний рік повинен стати відправною точкою для старту реформи місцевого самоврядування. За його словами, надалі відкладати не можна. Зволікання означатиме втрату не тільки усіх напрацювань, можемо втратити інтерес до вирішення проблеми. Зараз, як ніколи раніше, склалися сприятливі умови для такої роботи. Необхідність змін у місцевому самоврядуванні підтримують Президент, Верховна Рада, до її проведення готові приступити на місцях. «Але починати треба з пілотних проектів, — наголошує Сергій Татусяк. — Визначити декілька областей у різних регіонах держави, й оголосити старт. Так удасться уникнути помилок. Якщо вони й будуть, то стосуватимуться тільки окремо взятих регіонів, а не всіх областей».
На Вінниччині уже впроваджують окремі елементи реформи. Активність розвивають тим, що створюють громадські організації. Через них дехто отримав кошти міжнародних грантів, інші працюють у цьому напрямі. На розвиток громад спрямована робота Асоціації органів місцевого самоврядування. Діє клуб міських та селищних голів рад. «Але без зміни схеми фінансування, без перерозподілу коштів на користь територій реформа не матиме успіху, — зазначає Сергій Татусяк. — Це одна з найбільших проблем у її реалізації. Поки що очевидно, що до такого перерозподілу коштів не готові у багатьох державних структурах столиці. Змінити таке ставлення може указ глави держави про проведення реформи. Він би став сигналом до проведення змін у житті територіальних громад».
 
Вінницька область.