Фракція комуністів у Верховній Раді сьомого скликання вноситиме низку законопроектів, які розширюють повноваження органів місцевого самоврядування. Про це заявив народний депутат, член фракції КПУ Олександр Голуб.
«Те, що стосується місцевого самоврядування — це принципова позиція Компартії, яку ми обстоювали не тільки під час виборчої кампанії на рівні гасел, а й на рівні законопроектів, які буде внесено після початку роботи нової Верховної Ради», — підкреслив О. Голуб. Він зазначив, що сьогодні насамперед слід домогтися бюджетної самостійності регіонів країни.
Нагадаємо, у парламенті вже зареєстровано проект закону «Про місцеве й регіональне самоврядування в Україні» (реєстр. №11157), підготовлений комуністами, який, зокрема, надає право районним і обласним радам створювати власні виконкоми й водночас значно звужує повноваження місцевих держадміністрацій.
«Це стосується й положень на рівні Конституції, зміни до якої ми пропонуємо, так і на рівні формування бюджетів «знизу», адже місцеві бюджети повинні мати у своєму розпорядженні надійні кошти, які не випрошуються з «центру». Саме тоді місцеві ради матимуть реальну владу», — пояснив народний депутат.
Крім того, О. Голуб нагадав, що Компартія є єдиною політичною силою, яка розробила реальний механізм втілення положення про федералізацію країни.
«У цьому самому напрямку слід розглядати шлях до реальної федералізації. На сьогодні ми — єдина політична сила, представлена в парламенті, яка у своїй програмі зробила федералізацію реальним механізмом, а не просто гаслом», — додав комуніст.
Вл. інф.