Біатлон. Віта Семеренко та Сергій Седнєв (на знімках) запрошені на Різдвяні перегони, котрі відбудуться 29 грудня. Цю інформацію надав президент Федерації біатлону України Володимир Бринзак. Уже відомо, що від Росії змагатимуться Ольга Зайцева й Антон Шипулін, але повний склад учасників організатори повідомлять пізніше.
World Team Challenge (відоме за назвою Різдвяні перегони) — щорічне комерційне змагання біатлоністів, котре з 2002 року відбувається на стадіоні «Фельтінс-Арена» у Гельзенкірхені (Німеччина).
Приємно згадати, що сьомі Різдвяні перегони зірок біатлону (2008 року) виграли українці Оксана Хвостенко та Андрій Дериземля. Тоді вперше на старт вийшла міжнаціональна пара — німкеня Мартіна Бек і австрієць Крістоф Зуманн, дебютували гості з-за океану — Ленні Барнс і Джей Гаккінен.
На тих перегонах, за традицією, вечір почався з «перестрілки» — змагань на швидкість і точність стрільби, у яких чоловіки й жінки беруть участь на загальних підставах. Кращою серед представниць прекрасної статі стала наша Оксана Хвостенко, котра посіла загальне третє місце.
А потім стартувало головне дійство: десять команд почали накручувати віражі навколо бутафорських ялинок на стадіоні та його околицях. Щороку організатори вигадують якісь новинки в правилах. Особливо часто експериментам піддається система штрафів за промахи: то дадуть необмежену кількість штрафних патронів, то у штраф-бокс на десять секунд поставлять.
Перша сенсація відбулася вже у кваліфікації: перемогу здобув наш дует Оксана Хвостенко—Андрій Дериземля — завдяки бездоганній стрільбі українки. Основні змагання проходили за аналогією з перегонами переслідування. Команди вийшли на дистанцію з тими само відривами, з якими закінчили кваліфікацію. Перші два кола лідери — українці та німецько-австрійська пара у складі Мартіни Бек і Крістофа Зуманна — здолали синхронно. А потім наші біатлоністи почали поступово відриватися від суперників, які помилялися.
Отже, українці вперше вписали свої імена у список переможців перегонів зірок. Раніше подібної честі були удостоєні лише спортсмени трьох біатлонних наддержав (Німеччина, Норвегія, Росія).
Наступного року після того дзвінкого успіху український дует Хвостенко/Дериземля був другим. А торік стріляючі лижники з України знову нагадали про себе на перегонах у Гельзенкірхені: Валентина Семеренко та Сергій Седнєв стали «срібною» парою, поступившись лише 4 секундами інтернаціональному дуету Кайса Макарайнен (Фінляндія)/Карл-Йоган Бергман (Швеція).
Фото з архіву «Голосу України».