Наприкінці року на ринку збережеться помірний інфляційний фон, зумовлений сезонною активізацією споживчого попиту, що пришвидшить внутрішній товарообіг, і низькою порівняльною базою минулого року (грудень 2011 року — 0,2 відсотка). Через це статистично можна очікувати незначного подорожчання на продовольчі товари і більш помітного — на промтовари тривалого користування. На мій погляд, офіційно від початку року інфляція зросте не більш як на 2—2,5 відсотка.

Бензин: літр А-95 подорожчає в середньому на 8—10 копійок, літр дизпальногона 5—10 копійок (тут і надалі тільки про середні ціни).

Економічних передумов для подорожчання пального немає через помірні світові ціни на нафту, потужний вплив на ціноутворення імпортних поставок і сезонне скорочення його споживання. Копійчане зрушення можливе тільки зі спекулятивних міркувань.

Борошно: кілограм борошна вищого сорту подорожчає на 10—20 копійок, першого сорту — на 10—15 копійок.

Більш різкого подорожчання не станеться через готовність Аграрного фонду в разі необхідності задовольнити потребу регіонів у борошні (можливості такі є). У тому, що підвищені заявки будуть, можна не сумніватися.

Хліб подорожчання випічки з пшеничного борошна на 3—4 відсотки, вартість соціального хліба залишиться незмінною.

Попри претензії Антимонопольного комітету до ціноутворення на хлібному ринку, рентабельність пекарського виробництва дуже низька, що змушує малі підприємства працювати в «тіні», а торгівлю маніпулювати цінами в межах асортиментного ряду.

Крупи залишаться в цінах листопада.

На мій погляд, ціни круп’яного ринку залишаться стабільними, гіпотетично можливе локальне здорожчання імпортного товару компенсуватиме продукт власного виробництва.

Молоко, молокопродукти залишаться у цінах листопада.

Помірне сезонне подорожчання, яке спостерігалося до грудня, засвідчило затовареність підприємств сировиною для переробки. Чи не вперше підприємства майже відмовилися від традиційних закупівель молока. А це запорука цінової стабільності.

Фрукти, овочі — подорожчання на 1—5 відсотків.

Я очікую помірної активізації попиту перед Новим роком на фрукти (через подорожчання імпорту і піковий період респіраторних захворювань) та овочі (через наближення різдвяних і новорічних свят). Але задовільна пропозиція, пов’язана з перевиробництвом цього року, унеможливить суттєве зростання цін.

Оліязалишиться у цінах листопада.

Економічних передумов для переоцінювання рафінованої і нерафінованої олії немає.

М’ясо: подорожчання кілограма свинини на 8—10 гривень, яловичини — на 9—12 гривень, курятини — на 7—10 гривень.

М’ясний ряд залишається найуразливішим до переоцінювання через обмежену пропозицію і наближення періоду новорічних свят.

Алкоголь: подорожчання пляшки горілки (0,5 л) на 5—8 гривень, пляшки коньяку — на 10—15 гривень, натурального вина (0,7 л) — на 10—12 гривень.

Істотне подорожчання алкоголю слід очікувати наступного року внаслідок підняття акцизів та мінімальних цін, а вищезазначені зміни слід сприймати, як прелюдію до різдвяних і новорічних свят.

Ліки подорожчання на 5—10 відсотків.

Головним подразником виявиться попит на імпортні медпрепарати здебільшого для профілактики гострих респіраторних захворювань та грипу.

Житлово-комунальні послуги подорожчають на 3—5 відсотків.

Непомітно зросте квартирна плата. Нацкомісія з регулювання комунальних послуг почне включати в собівартість теплових тарифів інвестиційну складову вже з наступного року.

Транспортні послуги подорожчання на 5—10 відсотків.

Я очікую сезонного подорожчання квитків на авіатранспорті та послуг — у сегменті пасажирських перевезень на залізниці.

Туристичні послуги подорожчання на 20—25 відсотків.

Очікується вдалий сезон на гірськолижних курортах, тим паче що, прогнозують, зима виявиться затяжною, а туристичний сервіс більш привабливим для шанувальників активного відпочинку. Найістотніше на остаточний рівень середніх цін вплине вартість передноворічних турів та оренди нерухомості.

Готівковий курс $ США 8,30 грн., безготівковий — 8,23 грн. 

 Наприкінці листопада позиції гривні зміцнить обов’язковий продаж валютної виручки експортерами, падіння долара США на світових ринках і психологічний тиск на валютний ринок з боку Нацбанку. Але в грудні американська валюта міцнітиме проти гривні.

ІНФОРМАЦІЯ ДО РОЗДУМІВ

Безвідносно до того, змінять чи ні свої методи боротьби за стабілізацію курсу гривні Нацбанк та уряд, у грудні Казначейство фінансуватиме тільки захищені статті місцевих бюджетів, а роботодавці утримаються від традиційно підвищених преміальних до Нового року. Відкориговані показники держбюджету на рік наступний засвідчать перехід до суворого режиму економії країни і домогосподарств. Але перехід розпочнеться вже цього року.

ІНФОРМАЦІЯ ДО РОЗДУМІВ

За даними Держстату, роздрібний товаро-обіг за 10 місяців цього року сягнув 650,38 мільярда гривень, тобто, в порівняльних цінах зріс на 15,7 відсотка. Як і раніше, найвищий попит спостерігався у Києві (83,1 млрд. грн.), Донецькій області (63,5 млрд. грн.), а найменший — у Севастополі (7,9 млрд. ) та в Чернівецькій області (9,69 млрд.). Така динаміка свідчить про зростання купівельної спроможності споживачів, якій сприяло кількаразове зростання мінімальних заробітних плат, споживче кредитування, дефляційні процеси, проведення Євро-2012. Але купівельна спроможність споживачів на загал ще доволі низька для того, щоб через торгівлю активізувати розвиток внутрішнього ринку. 

ІНФОРМАЦІЯ ДО РОЗДУМІВ

Від початку року з незаконного обігу податківці вилучили майже 3 мільйони пляшок «шмурдячного» алкоголю — 193,4 тисячі декалітрів. Але вони й досі не вбачають прямого зв’язку між посиленням фіскального тиску на галузь і чорним ринком.

ІНФОРМАЦІЯ ДО РОЗДУМІВ

На думку міністра промислового розвитку та торгівлі Петра Порошенка, в листопаді й грудні можливе зростання показника інфляції не на користь економіці. Але він навряд чи перевищить 4—5 відсотків. На майбутній рік Петро Порошенко прогнозує 5,5 відсотка інфляції. Отже, можна констатувати, що Міністерство фінансів і цього року прорахувалося — передбачали майже восьмивідсоткове зростання індексу споживчих цін.