Остання плавка завершилася в ніч на 2 грудня, а далі розпочався технологічний процес погашення печей і консервації виробничих потужностей. Голова правління ПАТ «Запорізький завод феросплавів» Павло Кравченко так пояснив ситуацію на підприємстві: «Попри прямі вказівки Президента, два рішення Кабінету Міністрів та безліч нарад, де йшлося про необхідність підтримки феросплавної галузі шляхом надання феросплавникам тарифу, аналогічного тому, за яким електроенергія постачається на експорт — нашим конкурентам, жодних конкретних кроків зроблено не було. У результаті — ми після роботи в жовтні та листопаді собі на збиток (його сума — близько 20 мільйонів гривень) з 
1 грудня змушені були зупинити виробництво».
До сказаного додамо, що, як повідомляв раніше «Голос України», 1 жовтня було підписано, а 10 жовтня — опубліковано постанову Кабінету Міністрів України №912 «Деякі питання забезпечення стабілізації роботи електрометалургійних підприємств». Вона передбачала розповсюдження тарифу, за яким електроенергія з України експортується в низку зарубіжних країн (62—67 доларів за 1 Мегават), і на феросплавну галузь також. До того дія Постанови обмежувалася терміном з 1 жовтня 2012 року до 1 березня 2013 року. На жаль, протягом жовтня цього зроблено так і не було, і 31.10.2012 року з’явилася нова Постанова за №1011, яка вже передбачала введення згаданого пільгового тарифу для феросплавників з 12 листопада. Однак ані 12, ані 30 листопада цього не сталося. Зазнавши чергових збитків (зараз завод платить по 93 долари за 1 Мегават), ЗЗФ змушений був оголосити про зупинку. Під загрозою звільнення опинилися ще 2000 працівників на додачу до тих 1400, які втратили роботу ще 1 січня 2011 року. Нагадаємо, що тоді через дивні дії, скажемо так, НКРЕ, завод було позбавлено тарифу за першим класом споживання (а це ще плюс 30 відсотків вартості електроенергії), і відразу ж зупинився цех №4 цього підприємства.
Варто також додати: напередодні виборів звучало щонайменше чотири гучні заяви від Запорізької облдержадміністрації, де йшлося про те, «як ми допомогли феросплавному заводу». Після 28 жовтня жодної заяви чи коментаря стосовно виконання Постанови Кабміну №912 від керівництва області так ніхто і не почув.
Запоріжжя.