Нинішні п’ятнадцятирічні навряд чи знають, що 300-тисячний спальний Дарницький район колись був могутнім науково-індустріальним центром Лівобережжя столиці. Тоді Дарницю-ударницю, як називали околицю поети, знали далеко за межами України. Потім виробництво поступово згорнулось і практично все кануло в Лету.
Чим сьогодні славна Дарниця, чим пишаються її мешканці? Відповіді я шукав і знайшов не тільки в чиновницьких кабінетах.
 
Перші та єдині 
Усюди, де ви побуваєте, — в навчальних чи медичних закладах, на вулицях чи в парках, у будинках чи на ринках, побачите і відчуєте зміни, що сталися в районі за останні роки. Це не моя думка, так вважає знайома — Ніна Григорівна Ковалів, учителька, яка мешкає в Дарниці 68 років. Отже, їй є що порівняти. Після знайомства з районом і я можу свідчити: стільки неповторних куточків в інших не знайдете.
Підкажіть, де, приміром, є реконструйований за європейськими стандартами з яскравою ілюмінацією на будинках проспект (ідеться про частину траси від Харківської площі до Південного мосту). А в якому районі чи містечку з’явилися протягом двох останніх років 12 водограїв, 13 басейнів, 9 амбулаторій сімейної медицини, десятки облаштованих скверів і квітників, спортивних і дитячих майданчиків, автошляхів?
Крім згаданої інженерної гімназії, де навчають азів наукової, конструкторської, винахідницької діяльності на базі сучасної техніки і технології, гордістю столиці є ліцей «Інтелект».
Освіта коштує грошей, а неуцтво — ще більших
Сергій Романовський, директор закладу, вважає, що Школа майбутнього, а ліцей, на мою думку, нею і є, має давати не тільки інформацію, а й навчати методів роботи з нею. «Учні та студенти повинні вміти відкидати старі ідеї, знати, коли і чим їх замінити, — каже освітянський лідер.— Неграмотна людина завтра буде не та, яка не вміє читати, а та, яка не навчилася вчитися. Освіта коштує грошей, але неуцтво — ще більших».
Ці постулати живуть у ліцеї європейського типу з дня його заснування — 1989-го.
— Навчально-виховний процес ліцею ґрунтується на трьох китах,— зазначає заслужений працівник освіти, кандидат фізико-математичних наук, доцент Сергій Романовський. — Сучасне викладання гуманітарних предметів. Високий рівень викладання фізико-математичних предметів. І третє — вміння швидко отримувати ефективне рішення поставленого завдання.
В ліцеї англійська мова з 1-го по 11-й клас вивчається через 15 предметів гуманітарного, природничого та фізико-математичного циклів, а предмети — через англійську за авторськими підручниками викладачів закладу. Діти «гризуть» три мови, до Дарниці з’їжджаються з усіх районів Києва, а кожен десятий із 600 учнів — з міст України. Сучасне електронне устаткування, яке оновлюється кожні три роки, дає можливість використовувати матеріали бібліотеки Конгресу США та Європейського мовного портфеля.
В штаті «Інтелекту», який формувався, між іншим, 15 років(!), працюють кандидати наук, доценти, котрі за сумісництвом викладають у Національному технічному університеті «Київський політехнічний інститут», підрозділом якого ліцей є.
Погляд у завтра
У Дарниці взяли курс на реформування освіти, мета якого, зокрема, — підготовка майбутніх Патонів, Янгелів, Пулюїв і Кулібіних...
Адміністрація району працює над проектом науково-освітнього комплексу «Європейська середня школа — вища технічна школа», в якому природничі, гуманітарні та фізико-математичні предмети викладатимуть українською, англійською та російською мовами.
Під час його створення, безумовно, використають досвід «Інтелекту», інших унікальних місцевих шкіл майбутнього. Будуть залучені науковці Академії педагогічних наук та НТУ «КПІ».
Дарниця, в якій живуть 63 тисячі дітей, — наймолодший район, де будується кожна третя квартира столиці. На жаль, соціального житла — мізер. Влада має намір виправити ситуацію, активно зводячи соціальні будинки для учителів, медиків тощо. Інтенсивно працюють тут і над упровадженням енергозберігаючих технологій у комунальному господарстві.
Зміни на краще за два роки жителі пов’язують з приходом до райдержадміністрації команди, яку очолює Сергій Вітковський. Його перевага над колишніми очільниками району в тому, що 30 років беззмінно трудився в організаціях Дарниці, отже, знає її та людей не з чуток...
 
Київ. 
ФАКТИ
 
Дарничанам є чим пишатися, бо:
* першими і єдиними за роки незалежності вони відкрили публічну бібліотеку сімейного читання;
* перша інженерна гімназія, яка не має аналогів у країні, з’явилася теж у них; 
* першу в столиці велосипедну доріжку відкрито на проспекті Бажана, заплановано ще чотири; 
* перший у місті сферичний кінотеатр працює в парку воїнів-інтернаціоналістів»;
* перше місце в столиці за кількістю басейнів у навчальних закладах (46);
* першими розпочали розробку та впровадження проекту Дарницька електронна навчально-методична бібліотека для учнів, учителів, батьків.
 
Факти
 
Розв’язують цю проблему комплексно, за схемою дитсадок — школа — вуз. Щоб університет отримав випускника з якісними знаннями, треба дбати про це і вихователям дошкільнят. Як це роблять, скажімо, в дитсадку № 21, що на Осокорках. Він розрахований на 200 малят. У закладі функціонують сучасний басейн, спортивна та музична зали, облаштовано кімнату фізіотерапії, є процедурний, маніпуляційний кабінети та ізолятор. Тобто тут здорове тіло на першому місці. А здорового духу дітки набираються в комп’ютерній та в кімнаті ручної праці.
 
СЕРГІЙ ВІТКОВСЬКИЙ
 
Після закінчення Київського технікуму електронних приладів 1980-го Сергій отримав перше робоче місце на ВО «Київський радіозавод». У 1988 році активному і сумлінному спеціалістові запропонували посаду спочатку в комсомольських, а згодом партійних органах. Там він і отримав неоціненний організаційний досвід, який став у пригоді в Дарницькій РДА, де займався проблемами соціального захисту населення та благоустрою. Наступною сходинкою його професійного зростання стало призначення у 2000 році заступником, а потім першим заступником голови райдержадміністрації. І коли у 2010-му Президент довірив Сергію Івановичу цілий район, колеги і знайомі переконалися: досвід, досконале знання проблем і людей сприятимуть не лише розв’язанню складних нагальних питань, а й вибудові стратегії на майбутнє. Голова часто підкреслює: немає проблем, які не розв’язуються, є люди, які не хочуть або не вміють це робити.
 
Цифри
 
З 1991-го «Інтелект» забезпечує стовідсотковий вступ на бюджетні місця до університетів. 67 випускників закладу нагороджені грантами на безкоштовну освіту в університетах 16 країн. Серед ліцеїстів є стипендіати президентів України та США. Торік у рейтингу «100 кращих шкіл України» ліцей «Інтелект» посів перше місце. У 2012-му в рейтингу «Кращі школи Києва» — також був першим.
 
Урок англійської мови в ліцеї «Інтелект» веде заслужена вчителька України Наталя Гордєєва.
 
На проспекті Бажана.
 
Голова РДА Сергій Вітковський і завідувачка дитячого садка № 21 Оксана Стадничук.
 
 
Фото Олександра КЛИМЕНКА та з архіву «Голосу України».