На Тернопільщині залишаються незібраними 10 тисяч гектарів кукурудзи
 
Коли їхати трасою з Тернополя до Львова, можна побачити ще чимало площ з незібраною кукурудзою. Стоять лани з качанистою і в інших місцях. Загалом на Тернопільщині у полі залишається до 10 тисяч гектарів кукурудзи.
— До середини грудня зберемо весь врожай, — запевнив у розмові з кореспондентом «Голосу України» начальник головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Андрій Хома. — Всього в області цією культурою було засіяно 120 тисяч гектарів, на двох з них у Борщівському і Заліщицькому районах влітку «погуляла» стихія, тож до збирання залишилось 118 тисяч. 108 тисяч вже впорали. Середня врожайність — 72 центнери з гектара. Валовий збір очікується на рівні 800 тисяч тонн.
Темпи збирання королеви полів уповільнилися через сильні тумани, мряки, які впродовж листопада накрили область. Вологість кукурудзи зросла до 30 відсотків. Щоб качани трохи підсохли, комбайни виходили в поле десь під обід, а осінні дні короткі. 
Сільгосппідприємства і фермери збирали кукурудзи стільки, скільки могли просушити на власних сушарках. 
Звісно, вони не такі потужні, як на хлібоприймальних комбінатах. Але якщо там сушіння кожної тонни коштує 300 гривень, то власними силами набагато дешевше. Невеликі сушарки працюють на дровах, вугіллі, мазуті, а хлібоприймальні комбінати використовують дорогий газ. Аграрії рахують кожну копійку. Вони вважають: краще припізнитися з обмолотом, ніж викидати гроші на вітер. Якщо настануть приморозки, темпи прискоряться. Кукурудзу можна збирати і з-під снігу. Головне — добре просушити зерно.
Нині на елеваторах на зберіганні — понад 300 тисяч сухого зерна. Воно цього року, як ніколи, в ціні. За тонну платять 1950—1970 гривень. Попит на кукурудзу на світовому ринку навіть більший, ніж на пшеницю. Відомо, що у США і Бразилії цієї культури недобрали, тож трейдери забирають зерно, як мовиться, з-під рук.
Нині кукурудза справді у фаворі. Вона переважно йде на експорт. Також качанисту беруть спиртові заводи, птахофабрики, переробні підприємства. 
Але треба, щоб більше зерна залишалося у державі, а якщо й експортувати, то готову продукцію. У селі Гарбузові Зборівського району споруджують птахофабрику з вирощування бройлерів потужністю 2 мільйони голів на рік. Разом з іншими птахофабриками, які вже діють, вона стане потужним споживачем зерна кукурудзи в області. А у Теребовлянському районі розпочнеться будівництво великого заводу з переробки кукурудзи. Інвестор — виходець з Тернопільщини, відомий бізнесмен. Тож невдовзі можна буде експортувати крупи та іншу продукцію, а не сировину.
Тернопільська область.
 
ДОСЛІВНО
 
Керівник агропідприємства «Аркадія», що у Гусятинському районі, Микола Пилипів розповів, що днями продав останні 500 тонн зерна кукурудзи:
— Міг би й притримати,  але для розвитку господарки брав кредити, час їх сплачувати. Цього року посіяв 500 гектарів. Кукурудза себе виправдала: ціни вищі, ніж торік. Реалізував всередині держави, здебільшого на переробні підприємства. А ось цукрові буряки стають нерентабельними. Собівартість вирощування зросла, а цукор подешевшав. Я сію сім культур, одна другу перекриває, але хотілося б більшої стабільності й хоч якоїсь плановості на сільськогосподарському ринку. Одного року — перевиробництво, іншого — дефіцит. Спробуй бути мудрим.
Фотоетюд Анастасії СИРОТКІНОЇ.