Останні засідання Верховної Ради шостого скликання будуть присвячені проекту державного бюджету України на 2013 рік. До порядку денного на нинішній тиждень було внесено 118 законопроектів, однак, з огляду на те, що Кабінет Міністрів пообіцяв ще в понеділок внести до Верховної Ради проект держбюджету-2013, глава парламенту Володимир Литвин запропонував у вівторок розглянути лише одне питання — представлення проекту державного кошторису на наступний рік, після чого доручити профільному Комітету з питань бюджету опрацювати цей законопроект і винести його на голосування у четвер, 6 грудня.
«Розглядати інший масив законопроектів було б недоречно, бо виникає таке враження, що нинішня Верховна Рада ніяк не може піти», — сказав В. Литвин. Тож після ухвалення проекту держбюджету-2013 парламент уже не засідатиме, а лише Підготовча депутатська група готуватиме перші пленарні засідання нового парламенту сьомого скликання, врочисте відкриття якого відбудеться 12 грудня.
 Лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов погодився із запропонованим алгоритмом роботи парламенту, однак наполіг на можливості у вівторок виступити представникам фракцій. «У четвер можемо вийти на прийняття основного фінансового документа, — вважає О. Єфремов. — Обрано нову Верховну Раду, і буде правильно, якщо вже нова Верховна Рада визначатиме перелік законопроектів до розгляду своїм складом».
Натомість представники опозиції — лідери фракцій «БЮТ-«Батьківщина» Андрій Кожем’якін та «НУ—НС» Микола Мартиненко — наполягали на повній, а не скороченій процедурі розгляду проекту держбюджету-2013, як того вимагає Бюджетний кодекс та інші закони. «Враховуючи поганий стан економіки, наспіх клепати бюджет недоречно, — стверджував парламентарій. — Тому фракція за те, щоб розглядати цей законопроект, але за повною процедурою — із внесенням пропозицій, поправок від депутатів». Окрім того, А. Кожем’якін висловив побоювання, що закон про держбюджет-2013 може бути прийнято одразу у вівторок після його представлення. На це В. Литвин заперечив, — такого не може трапитися, адже проект держбюджету спочатку має бути обов’язково направлений на опрацювання у профільний парламентський комітет. Опозиція продовжує наполягати на виконанні резолюцій євроспільности, зокрема, Європарламенту щодо гармонізації вітчизняного законодавства із європейськими нормами, прибрати із кримінального законодавства норми, які в ньому залишилися ще з радянських часів. Але це вже також перейде у «спадщину» новому парламенту.
Опозиційні фракції також наполягають, щоб унормувати особисте голосування депутатів у сесійній залі. Саме це питання стало каменем спотикання під час засідань Підготовчої депутатської групи, яка займається підготовкою до роботи нового парламенту. А. Кожем’якін заявив, що представники «Батьківщини» прийдуть на засідання Підготовчої депутатської групи, тільки якщо вона розглядатиме питання про персональне голосування. Лідер фракції «НУ—НС» Микола Мартиненко нагадав, що представники трьох фракцій у майбутньому парламенті — «Батьківщини», «Удару» і «Свободи» — запропонували законопроект щодо персонального голосування депутатів за допомогою системи «Рада-3». Він навіть вважає, що цей законопроект може розглянути ще нинішній склад парламенту. Окрім того, М. Мартиненко категорично заперечив проти пропозиції НБУ запровадити 15% збір із продажу валюти, що, на його погляд, перекладе відповідальність за економічну політику на звичайних громадян. Валерій Камчатний (депутатська група «Реформи заради майбутнього») також висловив думку, що запровадження податку з продажу валюти є передчасним, що вже викликало хвилю невдоволення серед громадян. Депутати закликали провести широке громадське обговорення цієї ініціативи.
Лідер фракції Комуністичної партії Петро Симоненко на засіданні погоджувальної ради заявив, що перед розглядом закону про держбюджет-2013 треба дуже серйозно проаналізувати стан економіки, адже це суттєво впливає на формування бюджету. «Треба мати інформацію уряду щодо ціни на газ у наступному році, що закладено у бюджет на вимогу МВФ, — сказав лідер комуністів. — Цей бюджет — навіть не обмеження, а ліквідація фінансування всіх пільг, починаючи від дітей війни до всіх інших соціальних категорій».
П. Симоненко також наполіг заслухати на засіданні парламенту інформацію уряду щодо підписання LNG-термінала скрапленого газу під Одесою, довкола чого виник міжнародний скандал. Як відомо, виникло непорозуміння щодо підписання угоди з боку іспанської сторони. 
У свою чергу, Голова Верховної Ради Володимир Литвин запропонував заслухати інформацію уряду щодо будівництва газового LNG-термінала вже новому парламенту, під час розгляду питання про призначення прем’єр-міністра. Адже нинішній Прем’єр-міністр та ще 8 міністрів потрапили до нової Верховної Ради та написали заяви про свою відставку. А Президент прийняв відставку прем’єра.
Лідер фракції Народної партії Ігор Шаров підтримав запропоновану Головою Верховної Ради схему розгляду проекту держбюджету-2013, усвідомлюючи економічний стан країн у світі та нашої держави.
В. Литвин підтримав позицію, що питання про персональне голосування депутатів треба врегулювати законом, а не постановою — на його погляд, треба внести зміни до закону про Регламент Верховної Ради. Тому це питання розглядатиметься на черговому засіданні підготовчої групи, запевнив він. Підгрупа із опрацювання цього питання до понеділка мала підготувати відповідні пропозиції.
Отож нинішнього тижня депутати старого парламенту перейматимуться лише одним питанням — проектом держбюджету на 2013 рік. А потім у парламенті працюватиме лише Підготовча депутатська група, яка веде підготовку до відкриття сесії нового парламенту та першого пленарного засідання, призначеного на 12 грудня.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.
Інші фото з цієї події  шукайте у  фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.
 
 
Петро Симоненко, Олександр Єфремов.
Микола Мартиненко, Андрій Кожем’якін.