Скромна і трохи сором’язлива 27-річна харків’янка Ганна Ушеніна виграла Чемпіонат світу із шахів серед жінок, який 1 грудня завершився у російському Ханти-Мансійську. Вона перша в історії України чемпіонка світу з цього виду спорту. Її вже привітав Президент України Віктор Янукович, букет білих троянд і ексклюзивні цінні подарунки вручила міська та обласна влада. А президент харківської обласної шахової федерації С. Гусаров подарував комп’ютер.
На прес-конференції у Харківському національному університетів внутрішніх справ подивитися на першу українську світову шахову корону зібралося представників преси не менше, ніж буває на відповідальних міжнародних зустрічах лідерів держав.
27-річна представниця товариства «Динамо» харків’янка Ганна Ушеніна (на знімку) стала чемпіонкою світу FІDE. У фіналі наша шахістка була сильнішою за болгарку Антуанету Стефанову (десята в історії чемпіонка світу).
Українка в основному матчі виграла третю партію і повела в рахунку — 2:1, а в завершальній для підсумкової перемоги їй вистачило б і нічиєї. Але не судилося — болгарка взяла гору, рахунок матчу став 2:2. Довелося грати тай-брейк, і Ушеніна була на висоті, перемігши Стефанову у двох партіях — 1,5:0,5.
Нова шахова королева (і взагалі красунечка) у складі збірної України вигравала Олімпіаду в Турині (2006 рік). Разом із партнерками по національній команді Ганна виборювала «золото» на чемпіонатах Європи (серед молоді і дорослих). А першу свою перемогу вона здобула у Києві ще 12-річною дівчинкою на чемпіонаті України серед одноліток.
Згідно з правилами FІDE, Ушеніна відстоюватиме шахову корону в третьому кварталі 2013 року в матчі з переможницею серії Гран-прі FІDE — китаянкою Гоу Іфань. А сьогодні ми щиро вітаємо чотирнадцяту шахову королеву Ганну Ушеніну з блискучим досягненням. Бажаємо їй наснаги і нових звитяг на благо України!
Фото Володимира БОРИСОВА.