Цього разу вирують пристрасті у Дарницькому районі столиці. Учора близько півсотні молодиків вкотре намагалися захопити територію автостоянки на вулиці Ревуцького, 1. Вони представилися новими орендарями і заявили про будівництво на цьому місці торговельно-розважального комплексу. Однак мешканцям прилеглих будинків вдалося відбити напад і викликати міліцію.
Конфлікт триває вже декілька днів. 27 листопада близько 50 чоловіків уперше намагалися захопити стоянку. Зламавши двері в охоронців, вони виштовхали їх за територію стоянки. Рейдери відразу стали наводити свої порядки, вимкнувши відеоспостереження. Однак згодом на місце події приїхали водії, які користуються послугами автостоянки, і змусили невідомих людей покинути територію.
— Автостоянкою користуються понад тисяча мешканців прилеглих будинків. Більше людям ніде ставити свої автомобілі. Усі двори і так забиті транспортом. А якщо вигнати зі стоянки таку кількість машин, ситуація стане просто катастрофічною. Для нас це надзвичайно важливе питання, — розповідає місцевий мешканець Василь Іванович.
Нині на території парковки розбито наметове містечко. Близько двох десятків активістів цілодобово охороняють її. Люди категорично проти знесення стоянки і вже зібрали кілька сотень підписів. За їхніми словами, відведення ділянки під забудову одним із ТОВ відбулося з порушеннями. Мовляв, рішення про зміну орендарів ухвалив суд, не маючи при цьому відповідного рішення Київради.
— Стоянка функціонує вже понад 20 років. Інтерес до неї виявляли багато структур. Розглядали навіть питання у КМДА про перенесення її в інше місце. Однак землю ніхто так і не виділив. Утім, нещодавно знайшлося якесь ТОВ, яке звернулося до суду і нібито отримало рішення: «вважати укладеним договір оренди». Однак, незрозуміло, як взагалі таке можливо, — каже голова ініціативної групи Вадим Гордін. — Такі соціально важливі питання не можуть вирішувати без розгляду Київської міської ради, без громадських обговорень, без визначення місця подальшого розміщення автомобілів. Адже за останній час поряд було збудовано декілька багатоповерхівок і жодного паркувального майданчика.
— Ситуація досить цікава. Відведення земельної ділянки відбулося за рішенням суду міста. По суті, воно є незаконним. Адже такі питання має вирішувати Київська міська рада. У свою чергу прокуратура невідомо з яких причин пропустила строк його оскарження. У силу цього, скажімо так, рішення набрало законної сили. Крім того, є підозри, що місцева адміністрація, не переймаючись питаннями розміщення автомобілів після ліквідації парковки, повністю підтримала позицію комерційної структури та всіляко допомагає ліквідувати автостоянку, — коментує ситуацію юрист Василь Горлач.
Місцеві жителі уже звернулися до адміністрації Президента України, Генерального прокурора, голови Служби безпеки України з вимогою розібратися в законності відведення цієї земельної ділянки під будівництво торгово-розважального комплексу.
Фото автора.