Уперше в Кіровоградській області пройшов семінар із застосування антикорупційного законодавства, законодавства про державні закупівлі та головні вимоги стосовно проведення у 2013 році всеукраїнського конкурсу проектів і програм розвитку місцевого самоврядування.

На переконання голови обласної ради Миколи Ковальчука, проведення такого семінару дуже на часі. А питання, запропоновані до розгляду, надзвичайно цікаві й корисні, особливо — для посадових осіб місцевого самоврядування.

Тим часом заповнена вщент сесійна зала обласної ради зібрала не лише представників місцевого самоврядування, а й органів виконавчої влади. Адже потрапити під дію антикорупційного законодавства, яке, на думку багатьох спеціалістів у сфері права, залишається складним, не завжди аргументованим та однозначним, не хочеться нікому.

Уже традиційно склалася тенденція, коли найбільшими корупціонерами, яких найчастіше притягують до відповідальності, є саме сільські голови, секретарі та землевпорядники сільських рад.

Тож ведучі семінару звернули найбільшу уваги саме на нюанси роботи зазначених категорій службовців, ознайомили присутніх зі змінами в повноваженнях прокуратури після набуття чинності новим Кримінальним процесуальним кодексом України. І поінформували про зміни, внесені до законодавства у сфері місцевого самоврядування внаслідок прийняття Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції», особливо акцентувавши увагу на тому, як по-новому відбуватиметься припинення повноважень посадових осіб місцевого самоврядування, притягнутих до відповідальності за корупцію.

А також ознайомили з порядком складання протоколів про вчинення адміністративного корупційного правопорушення та типовими помилками, яких припускаються перевіряльники і їхні візаві під час їх складання, зробили загальний огляд змін до законодавства у сфері державних закупівель, характеристику повноважень і функцій комітету з конкурсних торгів, надали інформацію про особливості здійснення державних закупівель бюджетними організаціями, комунальними і державними підприємствами.

Кожна сільська і селищна територіальна громада Кіровоградської області отримала Збірник інформаційно-методичних матеріалів щодо проведення всеукраїнського конкурсу проектів та програм розвитку місцевого самоврядування, виданий Державним фондом сприяння місцевому самоврядування в Україні для проведення навчання посадових осіб місцевого самоврядування за дистанційним курсом підвищення кваліфікації за напрямом «Управління проектами з питань місцевого та регіонального розвитку».

На знімку: потрібну й довгоочікувану розмову із сільськими, селищними та міськими головами ведуть радник Української асоціації районних та обласних рад із правових питань, головний редактор газети «Місцеве самоврядування» Віра Козіна, а також фахівець із державних закупівель Олена Пономаренко і головний консультант управління правового забезпечення і взаємодії з органами виконавчої влади та місцевого самоврядування Державного фонду сприяння місцевому самоврядуванню в Україні Ольга Пільтяй.

Фото автора.

Компетентна думка

У Державному фонді сприяння місцевому самоврядуванню переконані: сформована спільнота практиків інновацій і розвитку місцевого самоврядування стане початком позитивних змін у процесах об’єднання зусиль місцевих органів влади, громадськості та партнерських організацій стосовно вирішення проблемних питань розвитку територій і формування нової сучасної ідеології муніципального розвитку країни.