Учора у Верховній Раді відбулося чергове засідання Підготовчої депутатської групи. Для участі у ньому прибули майже всі делеговані до її складу представники політичних сил, які пройшли до Верховної Ради, у тому числі й опозиційні. Голова Підготовчої групи Володимир Литвин нагадав, що напередодні Підготовча група визначилася щодо кількості підгруп, а також з її представницьким складом. 

В. Литвин також нагадав, що підгрупу з питань забезпечення діяльності Верховної Ради сьомого скликання та її органів, здійснення депутатських повноважень, соціально-побутового забезпечення діяльності парламентаріїв координує Валентин Матвєєв. Голова Підготовчої групи запропонував спершу обговорити інформацію щодо розселення і розсадки народних депутатів у сесійній залі. За його словами, якщо у цьому питанні буде досягнуто згоди, то всім новообраним народним депутатам буде направлено повідомлення, щоб не пізніше понеділка депутати ознайомилися зі своїм місцем проживання і зайшли до сесійної зали. «Якщо ми з вами погодимо це питання, сьогодні буде відправлено повідомлення кожному народному депутату для того, щоб він прибув до Верховної Ради, щоб ми не пізніше понеділка могли ознайомити народних депутатів з місцем їх проживання у готелях. І нарешті, щоб депутати зайшли до сесійної зали, бажано було б, щоб були присутні і керівники політичних сил, ознайомити парламентаріїв із їх робочим місцем і провести, якщо хочете, навчання щодо того, як працювати із системою «Рада» новообраних депутатів», — зауважив 
В. Литвин.
Водночас представник «Батьківщини» В’ячеслав Кириленко зауважив, що питання, хто, де має сидіти, звичайно, важливе, проте не витримує жодної критики порівняно з питанням важливості дотримання Конституції. «Минулого тижня ми внесли постанову щодо персонального голосування, та відповіді досі не отримали. Сьогодні ми внесли проект закону про зміни до Регламенту, яким забезпечується і особисте голосування, і новий порядок реєстрації, і відповідальність головуючого за те, що обранці голосують не особисто», — зауважив В. Кириленко. Депутат запропонував спершу розглянути це питання, щоб уже у вівторок ухвалити рішення у сесійній залі. «Якщо більшість не має можливості розглянути це питання, це її право. Тоді скажіть, на яку годину ми маємо сьогодні прийти», — зауважив парламентарій. Проте представники більшості не виявили бажання обговорювати це питання.
Водночас В. Литвин зауважив: що Підготовча депутатська група має рухатися у своїй роботі за Регламентом. Тож він запропонував опозиціонерам подати кандидатури своїх представників до відповідної підготовчої групи, щоб вона могла напрацювати відповідне рішення. В. Литвин нагадав, що на погоджувальній раді було ухвалено рішення і проти нього ніхто не заперечив, щоб у вівторок розглядалося одне питання — проект державного бюджету на 2013-й рік. У цей час між ним та головою фракції «БЮТ-«Батьківщина» Андрієм Кожем’якіним сталася перепалка. В результаті головуючий нагадав, що коли він озвучив підсумкову пропозицію на погоджувальній раді, ніхто не висловив до неї зауважень. Після такої відповіді представники опозиції залишили засідання Підготовчої депутатської групи. «Робоча група вкотре відкинула пропозицію концентруватися на розв’язанні проблеми персонального голосування. Нам пропонують зайнятися розсадкою і розселенням депутатів, а не конституційним питанням», — наголосив В’ячеслав Кириленко у коментарі журналістам. За таких обставин, додав він, опозиція не бачить підстав продовжувати роботу в Підготовчій депутатській групі, «оскільки всі наші пропозиції з ключового питання відкидаються». — Якщо не буде відповіді на головне запитання і готовності сьогодні за нього голосувати, то нам немає чого робити на засіданні цієї групи. Депутат розповів також, чому спершу опозиція пропонувала ухвалити постанову щодо персонального голосування. Адже вона не потребує підпису Президента, а закон, звичайно, сильніший акт, але потребує довшого часу.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.
В’ячеслав Кириленко, Іван Кириленко.
Валентин Матвєєв, Адам Мартинюк, Григорій Калетнік.