1 грудня у Калуші на вулиці, що носить ім’я Героя України Олекси Гірника, урочисто освятили оновлений пам’ятний знак. Під бронзовим барельєфом — напис: «Мешканцеві Калуша, що з любові до України і гніву до її гнобителів спалив себе 21 січня 1978 року на Тарасовій горі у Каневі». У пам’ятному віче з нагоди відкриття знаку взяли участь народні депутати Олег Тягнибок і Олександр Сич, представники обласної та районної влади, громадських організацій, ветерани ОУН-УПА, мешканці міста.
Йому було 66. Позаду — польські тюрми та радянські концтабори під Норильськом, а ще невгамовне сумління, яке спонукало продовжувати боротьбу. Про все це Олекса Гірник сповістив у своїх рукописних листівках, які, перед тим, як піднести запальничку до грудей, розкидав схилами Чернечої гори...
За словами його сина Євгена Гірника, на батьковій могилі в Каневі двічі зникали пам’ятні знаки. А ще депутати Верховної Ради двічі відхиляли пропозицію про відзначення на державному рівні 100-ліття від дня народження Олекси Гірника. Оголосивши на Прикарпатті 2012-й — його роком, обласна рада виділила 100 тисяч гривень на оновлення пам’ятного знаку і впорядкування навколишньої території.
Івано-Франківськ.
На знімку: син Олекси Гірника — Євген.
Фото Миколи Мацюка.