Учора Центральна виборча комісія провела врочисте засідання з нагоди свого 15-річчя. Весь цей час Комісія гідно творила літопис своєї історії, пройшовши через відповідальні іспити і випробування виборчими процесами.
Вітаючи присутніх, Голова ЦВК Володимир Шаповал нагадав про вагомий внесок своїх попередників у розвиток демократичних процесів в Україні, їхній професіоналізм і відповідальність.
Протягом 15 років діяльності Центральна виборча комісія забезпечила проведення:
— трьох виборчих кампаній Президента,
— п’яти кампаній із виборів народних депутатів (одні з яких — позачергові),
— всеукраїнського референдуму.
Вона також організовувала підготовку чотирьох кампаній із виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів.
ЦитатаГолова ЦВК Володимир ШАПОВАЛ:
«За роки незалежності відчутно зросли громадська свідомість наших людей, їхня політична активність. Чільне місце в роботі Центральної виборчої комісії протягом усього існування відводилося здійсненню заходів щодо підвищення правової культури учасників виборчого процесу, поінформованості та роз’ясненню широкому колу громадськості особливостей перебігу виборчих перегонів та діяльності виборчих комісій».
Ще одним із пріоритетних напрямів діяльності Центральної виборчої комісії є всебічне застосування міжнародного досвіду з проведення демократичних виборів. Краще підтвердження цього — постійна увага, яку приділяє Комісія вивченню закордонного виборчого законодавства і досвіду організації виборчого процесу.
Цифри і факти
Із початку роботи Комісії (тобто з листопада 1997 року) і понині відбулося 1280 засідань, на яких прийнято понад 9550 постанов та протокольних рішень. За цей період на адресу ЦВК надійшло майже 1 мільйон 200 тисяч документів, із них більш як 800 тисяч протоколів окружних, територіальних та дільничних виборчих комісій. Відправлено понад 400 тисяч документів в усі регіони України та за кордон.
З нагоди свята працівників ЦВК відзначили державними нагородами, нагородами Верховної Ради та уряду, а також почесними грамотами самої комісії.